Begroting: “paars-groen holt feiten achterna”
De put van de paars-groene begroting wordt alsmaar dieper, zeker nu er voor meer dan tweeënhalf miljard extra uitgaven zitten aan te komen. “Eén miljard extra gaat naar Defensie, waarvan 450 miljoen euro dit jaar. Naar de opvang van vluchtelingen gaat 1,3 miljard euro en voor een nieuwe corona-opstoot wordt 920 miljoen euro gereserveerd”, zegt Kamerlid Wouter Vermeersch. “In deze omstandigheden is het erg om te moeten vaststellen dat de regering enkel de feiten achternaholt.”
“De paars-groene regering probeert vandaag haar begroting op orde te krijgen”, aldus Vermeersch. “Maar ik vraag me in alle eerlijkheid af wat op een dergelijk overleg tussen topministers eigenlijk besproken kan worden. Zonder over correcte gegevens te kunnen beschikken is de opmaak van een begroting immers onbegonnen werk. En rapporten van het Rekenhof daarover waren al vernietigend over foutieve cijfers, afkomstig van de Federale Overheidsdienst Financiën.”
“Van één zaak aangaande de Belgische begroting zijn we alvast al zeker: de put wordt dieper”
“De regering strooit beloftes over extra uitgaven zoals voor Defensie en opvang van vluchtelingen, maar vaart intussen blind wat betreft inflatie en stagflatie, werkloosheid en energieprijzen”, vervolgt Vermeersch. “En wat dat betreft zijn de cijfers en de vooruitzichten om te huilen. De Belgische inflatie staat met 8,31 procent op het hoogste niveau sinds maart 1983, en de kerninflatie – dus zonder energie en verse voeding – staat op 3,75 procent. Het leven wordt in ijltempo duurder op alle vlakken.”
“Wanneer de rekeningen niet op orde zijn is er geen sprake van een goede boekhouding en is het onmogelijk om correcte analyses te maken”, vervolgt Vermeersch. “Zeker in tijden als deze moet een overheid juist kort op de bal spelen, snel kunnen ingrijpen en snel schakelen. Iets wat de regering steeds naliet te doen. Ze slaagde er niet in om de inflatiewaarschuwingen voor de zomer aan te grijpen om tijdens de zomer in te grijpen. En de begrotingsoefening van afgelopen oktober was natuurlijk hét moment om bij te sturen. Het had toen moeten gebeuren, ook al omdat we straks, op minder dan twee jaar voor de verkiezingen staan.”