Bart Claes in De Ochtend: “geen kilometerheffing, maar een Vlaams wegenvignet”
Vlaams Parlementslid en voorzitter van de commissie Mobiliteit Bart Claes kwam vandaag in het Radio 1-programma De Ochtend de visie van het Vlaams Belang over mobiliteit belichten. Aanleiding was de recente studiedag van het Vlaams Belang over mobiliteit. Claes brak er nogmaals een lans voor een Vlaams wegenvignet en sprak zich duidelijk uit tegen een kilometerheffing en tegen de lage-emissiezones.
Claes toont zich een absolute tegenstander van de de plannen van minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) om in Vlaanderen een gebiedsdekkende kilometerheffing in te voeren. “Het rekeningrijden is zeer onrechtvaardig”, aldus Claes. “De meeste werknemers kunnen hun uren niet kiezen en zijn veroordeeld tot de spits. Zij zouden dus jaarlijks honderden euro’s extra moeten betalen om te mogen gaan werken.” Bovendien is er veel al te veel Vlamingen nog steeds geen degelijk alternatief voor de wagen: “Veel mensen die nu met de wagen pendelen, zouden er met de trein of de bus uren over doen om op hun werk te geraken. Bovendien laat het openbaar vervoer ook qua stiptheid en veiligheid veel te wensen over.”
“Laat buitenlandse chauffeurs meebetalen aan onze weginfrastructuur”
Het Vlaams Belang hekelt ook de al te hoge jaarlijkse verkeersbelastingen en wil die vervangen door een wegenvignet dat de Vlaming minder zal kosten omdat ook buitenlanders die op onze wegen rijden een tijdelijk vignet zullen moeten kopen om op onze wegen te rijden. “Het is maar correct dat buitenlandse chauffeurs, zoals dat in vele landen het geval is, meebetalen om gebruik te maken van onze infrastructuur”, zegt Claes. “De opbrengst daarvan zal, anders dan nu het geval is, geïnvesteerd worden in het mobiliteitsbeleid en weginfrastructuur, bijvoorbeeld in goede wegen, fietspaden en openbaar vervoer.”
Ook kwamen de lage-emissiezones ter sprake. Het Vlaams Belang toonde zich als enige partij van meet af aan een uitgesproken tegenstander van dit systeem. “De N-VA was de eerste partij om dit in te voeren en nu wil Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vanaf 2031 in die zones geen dieselwagens en vanaf 2035 ook geen benzinewagens meer toelaten. Dat is gewoon waanzin”, aldus nog Claes. Het parlementslid hekelt ook het “onrealistische” versnelde uitdoofbeleid voor wagens op verbrandingsmotoren: “De Vlaamse regering wil al vanaf 2029 enkel nog maar nieuwe elektrische wagens toelaten, terwijl dat van de Europese Unie pas in 2035 moet. Op die beperkte tijd iedereen toegang geven tot betaalbare elektrische wagens gaat niet lukken, om nog maar te zwijgen over de onmogelijkheid om al die wagens op te laden.”