Nieuws
woensdag, 04 sep 2024

Audi-werknemers worden aan het lijntje gehouden

Foto: iStock. Audi-werknemers worden aan het lijntje gehouden

Na weken van onzekerheid lijkt er eindelijk duidelijkheid te komen voor de duizenden werknemers van Audi Brussel en zijn toeleveranciers. “En die realiteit is hard. De werknemers worden aan het lijntje gehouden, maar het bedrijf trekt de stekker er definitief uit”, zegt Vlaams Belang-Kamerlid Reccino Van Lommel, die er zich niet over verbaast dat het personeel deze ochtend het werk neerlegde. “Deze tragedie toont nogmaals aan dat er nood is aan structurele maatregelen om de maakindustrie te ondersteunen.”

Nadat maandag bekend raakte dat er zelfs sluitingen dreigen in het eigen moederland Duitsland, was het meteen ook duidelijk dat er voor Brussel geen hoop meer is. Nochtans doet de bedrijfsleiding er alles aan om het tegendeel te beweren, ze stellen dat er mogelijks nog uitzicht is op de productie van onderdelen. “Geen kat die dat nog gelooft”, aldus Van Lommel. “Hun bedoeling is enkel de arbeiders terug aan het werk te krijgen om de laatste bestellingen af te werken.”

Het viel helaas al langer te voorspellen dat Audi Brussel in de problemen zou komen. De fabriek kreeg geen tweede model toegewezen, en de afhankelijkheid van één enkel model is een tijdbom voor een autofabriek. Audi Brussels had bovendien slechts een beperkte rol in het productienetwerk van de Volkswagen-groep in Europa. “Het is triest dat België ooit het land was dat de meeste auto's per inwoner bouwde, en dat daar nog bitter weinig van overblijft”, stelt Van Lommel. “Renault Vilvoorde sloot in 1997, Opel Antwerpen in 2010, Ford Genk in 2014 en wellicht is nu Audi Brussel aan de beurt.”

“Audi moet het meebetalen voor de reconversie van de terreinen tot een nieuw industrieel park”

De oorzaak van de malaise in de auto-industrie is tweeërlei. “Het flankerend beleid dat de voorbije regeringen hebben gevoerd zet geen zoden aan de dijk. Er is nood aan structurele maatregelen om de maakindustrie te ondersteunen, maar die blijven steevast achterwege”, aldus het Kamerlid. “Daarnaast heeft Europa de afbouw van haar eigen auto-industrie zelf georganiseerd door op te leggen dat er vanaf 2035 in de Europese Unie enkel nog nieuwe auto’s mogen worden verkocht die uitstootvrij zijn. Hierdoor werden heel wat bedrijven gepakt in snelheid, ze hebben noodgedwongen ingezet op de productie van elektrische auto's, terwijl ze eigenlijk nog aan het uitzoeken waren welke technologie de beste was en welke toepassingen mogelijk zijn met uitstootvrije brandstof voor verbrandingsmotoren.”

Er wordt geopperd dat Chinese autobouwers misschien interesse zouden kunnen hebben in de site. wegens de Europese importtaksen wordt produceren binnen Europa immers interessanter. Van Lommel vindt dit bijzonder cynisch: “De Chinese autobouwers voeren een oneerlijke concurrentie met de Europese autobouwers, omdat zij worden gesubsidieerd door de Chinese overheid.” Het Vlaams Belang pleit er dan ook voor om een industrieel beleid uit te werken dat onze maakbedrijven ondersteunt in plaats van ze weg te jagen. “Als Audi Brussel stopt, moet het bedrijf meebetalen voor de reconversie van de terreinen tot een nieuw industrieel park, dat mogelijkheden biedt voor nieuwe activiteiten en jobs; het bedrijf heeft over de jaren immers genoeg subsidies ontvangen”, besluit het Kamerlid.