Nieuws
woensdag, 22 jan 2025

Asielprocedure: behandel wie leeftijdstest weigert als meerderjarige

Foto: iStock. Asielprocedure: behandel wie leeftijdstest weigert als meerderjarige

Als een asielzoeker zichzelf minderjarig verklaart en daar bestaat bij de vreemdelingendiensten twijfel over, kan een medische leeftijdstest duidelijkheid bieden. Alleen kent de weigering van een dergelijke test momenteel geen wettelijk gevolg. Daar wil het Vlaams Belang paal en perk aan stellen. "De toekenning van de minderjarigheidsstatus vormt een grote kost door de veel uitgebreidere omkadering ervan”, zegt Kamerlid Francesca Van Belleghem.

Wie als minderjarige zonder begeleiding aankomt in ons land heeft meer rechten dan meerderjarigen. Daarom is het voor het Vlaams Belang belangrijk om misbruik van die status tegen te gaan. De bestaande leeftijdstest wordt niet uitgevoerd als de vreemdeling in kwestie die afslaat, zonder dat de wet daarvoor een gevolg voorziet.

“Behandel niet-begeleide minderjarige vreemdelingen die weigeren een leeftijdstest te ondergaan automatisch als meerderjarige”, roept Van Belleghem daarom op. De Dienst Vreemdelingenzaken geeft aan dat liegen over de leeftijd — en dus asielfraude — negatieve gevolgen heeft voor de procedures. “De langere registratietijd, het aanstellen van een voogd, de impact op de opvang bij Fedasil zijn maar een greep uit de lange lijst. De toekenning van de minderjarigheidsstatus vormt een grote kost door de veel uitgebreidere omkadering ervan.”

“Misbruik aanpakken betekent kosten drukken”

De dienst Voogdij, die instaat voor het uitvoeren van de leeftijdstests, meldt in de grote meerderheid van de gevallen dat de zelfverklaarde minderjarige eigenlijk meerderjarig blijkt. En dat ondanks een zeer ruime foutenmarge van twee jaar. “Dat misbruik tegengaan geeft gehoor aan een aanbeveling van de Commissie-Bossuyt, en is gestoeld op de realiteit op het terrein”, besluit Van Belleghem. “De asieldruk op ons land is veel te hoog om zulke hiaten in de wetgeving ongemoeid te laten.”