Persberichten
dinsdag, 16 jul 2024

Antidemocratische machtsgreep tegen de oppositie in het Europees Parlement 

In het Europees Parlement werd er vandaag gestemd over de nieuwe voorzitter en ondervoorzitters van het Parlement. In deze stemming werd de fractie van het Vlaams Belang, Patriotten voor Europa, uitgesloten van haar democratisch recht op vertegenwoordiging door een vicepresident. Europees delegatieleider Tom Vandendriessche spreekt over een brutale machtsgreep. “Dit is geen cordon meer, dit is een antidemocratische machtsgreep van de meerderheid van het parlement om de controlefunctie van de oppositie af te pakken.”

Volgens Vandendriessche is er geen sprake van een cordon sanitaire, want dat is een overeenkomst om niet samen te werken. “Wat we hier meemaken is een machtsgreep door een meerderheid om het volk zijn legitieme vertegenwoordiging in het Parlement te ontnemen. Door de oppositie haar instrumenten te ontnemen om de meerderheid te controleren delegitimeert het Europees Parlement zichzelf.” Als derde grootste fractie zouden de patriotten recht hebben op twee ondervoorzitters. Door de antidemocratische praktijken zal de fractie nu niet vertegenwoordigd zijn in de bestuursorganen van het parlement. “Zowel meerderheid als oppositie moeten vertegenwoordigd zijn in het bestuur van het parlement. Een parlement moet immers zichzelf kunnen controleren en daar wil men via een machtsgreep van de meerderheid een einde aan maken. Compleet antidemocratisch en hypocriet voor dezelfde EU die niet uitgepraat raakt over democratie waar dan ook ter wereld.”

“Het Vlaams Belang werd nochtans de grootste partij voor het Europees Parlement. Maar de andere Vlaamse partijen willen gewoon verder de kiezer negeren. Partijen van cd&v tot PVDA spannen in het Europees Parlement samen om de kiezer zijn rechtmatige plaats te ontnemen in de organen van het Europees Parlement. Bovendien willen ze zo de oppositie haar controlefunctie ontnemen”, bemerkt Vandendriessche. “Wij zullen echter alleszins onze democratische strijd blijven voortzetten en degenen die de democratie naar hun hand trachten te zetten ook zo benoemen. Het Vlaams Belang pleit ook voor een strikte interpretatie van het systeem D'hondt, zodat de rechten van de oppositie te allen tijde beschermd worden.”