Adviezen expertengroep koopkracht vooral tijdverlies
Op 15 juni 2022 leverde de expertengroep een tussentijds verslag af en op 4 juli kwam Pierre Wunsch, de gouverneur van de Nationale Bank, die voorstellen toelichten aan de kern. “Veel nieuws viel er niet te rapen sinds het tussentijdse verslag, maar opnieuw werd heel wat kostbare tijd verloren om echte koopkrachtversterkende maatregelen te nemen voor onze mensen en bedrijven”, zegt federaal volksvertegenwoordiger Wouter Vermeersch. “Het is de hardwerkende Vlaming die hiervoor het gelag betaalt.”
“Zij die net te veel verdienen om te genieten van het sociaal tarief, maar te weinig om hun facturen te kunnen blijven betalen, vallen onder deze regering uit de boot”, aldus Vermeersch. “Opvallend is dat het voorstel om de accijnzen aan de pomp te verlagen tot het Europees minimum niet is opgenomen in de voorstellen. Dat valt niet te verantwoorden gezien het voorstel regeringsbeleid is in bijvoorbeeld Duitsland.” Het Vlaams Belang zal blijven ijveren om de belastingen aan de pomp verder te verlagen.
“De huidige situatie doet opnieuw denken aan de discussie rond de btw-verlagingen, begin dit jaar”, vervolgt Vermeersch. “Die discussie heeft maanden aangesleept en uiteindelijk werden enkel tijdelijke maatregelen genomen. Dit in tegenstelling tot onze buurlanden Nederland en Duitsland, die veel sneller en structureler ingrepen. Bij ons is het geld op, in tegenstelling tot Nederland en Duitsland, die hun rekening veel beter op orde hebben.”
“De uitdagingen zijn enorm, tijdverlies met een expertengroep kunnen we ons niet veroorloven”, besluit Vermeersch. “Er moeten dus dringend keuzes worden gemaakt en knopen doorgehakt, waaronder een verlaging van de lasten op arbeid, een tweede accijnsverlaging op diesel en benzine én een indexering van de belastingtarieven, zodat mensen meer overhouden op het einde van de maand om hun winkelkar, pompticket en energiefactuur te kunnen blijven betalen.”