Nieuws
vrijdag, 08 apr 2022

ADIV koopt routers en servers van China: “Gevaarlijk naïef”

Uit onderzoek van HLN en VTM Nieuws bleek dat ADIV, de militaire inlichtingendienst, nieuwe hardware als routers en servers van telecomgigant Huawei uit China heeft aangekocht. “Het gaat om een Chinees staatsbedrijf waarin de Communistische Partij van Xi Jinping volledig is geïnfiltreerd en dat al gekend staat voor spionage”, reageert Vlaams Belang-Kamerlid Annick Ponthier. “Dit aankoopbeleid is dus gevaarlijk naïef.”

Naar aanleiding van de cyberaanval op 16 december, waarbij de defensieservers werden gehackt, wilde Defensie investeren in nieuwe hardware voor de internetverbindingen. “Hiervoor Chinees materiaal aankopen is wel de allerslechtste keuze”, aldus Ponthier. “Huawei is een bedrijf dat aan de touwtjes van het totalitaire Chinese regime hangt en dus absoluut niet te vertrouwen is. In 2018 hebben de Amerikanen al sancties afgekondigd om hen van de mondiale toeleveringsketens af te sluiten, en dit omwille van hun spionagepraktijken.”

“Er zijn niet enkel de veiligheidsproblemen van de aankoop uit China, er is ook een politiek-economisch aspect”

Experts in computerbeveiliging, zoals de Leuvense professor Bart Preneel, maken zich ook zorgen om de aankoop bij Huawei. Meer bepaald omwille van de Chinese nationale inlichtingenwet en de cybersecuritywet, die bedrijven in China verplichten met de inlichtingendiensten samen te werken en de overheid toegang te verlenen tot hun IT-systemen. “Men verdedigt deze aankoop met het argument dat de inlichtingendiensten het kunnen monitoren als ze bespioneerd worden”, vult Kamerlid en voorzitter van de commissie Legeraankopen Steven Creyelman aan. “Maar de recente cyberaanvallen op onze overheidsdiensten en de defensieservers hebben net aangetoond dat onze cyberveiligheid niet weerbaar is tegen buitenlandse dreigingen.”

Professoren als de VUB-politicoloog Jonathan Holslag bekritiseren het kopen van kritieke hardware bij Huawei dan weer omdat voor China economie en politiek nooit losstaan van elkaar. “Hiermee verrijken we China weer maar eens en vergroten we onze afhankelijkheid van hun bedrijven”, besluit Creyelman. “Op een moment dat we onze economie volledig willen loskoppelen van dictaturen als Rusland, doet deze regering lustig inkopen bij een dictatoriale staat met concentratiekampen op hun grondgebied. Paars-groene hypocrisie ten top.”