Nieuws
vrijdag, 08 nov 2024

Activeren van leefloners lijkt geen prioriteit van de Vlaamse regering

Foto: wikimedia commons. Bert76. Activeren van leefloners lijkt geen prioriteit van de Vlaamse regering

Het activeren van personen met een leefloon lijkt geen prioriteit van de Vlaamse regering. Zo blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Werk Zuhal Demir (N-VA) op vragen van Vlaams Parlementslid Michiel Awouters (Vlaams Belang). “OCMW’s moeten de spil blijven van een sterk beleid om leefloners goed te begeleiden”, aldus Awouters. “Maar taken verschuiven van de VDAB naar de reeds overbevraagde OCMW’s, zoals de minister wil doen, is geen oplossing.”

Uit recent onderzoek blijkt dat het aantal leefloners in Vlaanderen gestegen is tot het absoluut record van 57.000. Voor de Vlaamse steden en gemeenten, waarlangs de financiering deels verloopt, vormen ze een steeds grotere hap uit het budget. Momenteel gaat het al om 563 miljoen euro. “En het aantal personen met een leefloon neemt steeds meer toe vanwege het stijgend aantal migranten van buiten de Europese Unie”, stelt Awouters. “Uit vragen die Kamerlid Ellen Samyn stelde, blijkt dat 52,93 procent van alle leeflonen wordt uitgekeerd aan niet-Belgen. Bovendien gaat slechts 18 procent van het totale leefloonbedrag naar Vlaanderen, 82 procent naar Wallonië en Brussel.”

“Meer inzetten op de arbeidsbemiddelaars van VDAB”

“We zien nu dat de OCMW’s al overbevraagd zijn, vooral in de grootsteden, en een maatschappelijk werker permanent tot honderd cliënten per dag begeleidt”, gaat Awouters verder. “Op die manier is het zo goed als onmogelijk om die personen, die vaak heel veel begeleiding nodig hebben, en soms zelfs kampen met verslavingen en psychische problematieken, op een goede manier te begeleiden.” Volgens het Vlaams Parlementslid moeten de OCMW’s de spil zijn en blijven van een sterke armoedebestrijding. Daarvoor moeten ze wel beroep kunnen doen op organisatie met de nodige expertise, zoals bijvoorbeeld de VDAB heeft in het leiden van personen naar een job. 

“We zien in het regeerakkoord echter dat deze Vlaamse Regering nog meer taken wil doorschuiven naar de OCMW’s zonder daar de nodige financiering tegenover te plaatsen”, besluit Awouters, die hoopt dat de Vlaamse regering hierop zal terugkomen. “Momenteel werkt maar een op de vier VDAB-medewerkers als arbeidsbemiddelaar. Het lijkt ons beter om die verhouding recht te trekken en te zorgen voor meer arbeidsbemiddelaars in plaats van louter taken door te schuiven naar de OCMW’s.”