Nieuws
dinsdag, 13 aug 2024

50 jaar Turkse bezetting van Cyprus: waar blijft de verontwaardiging?

Foto: iStock. 50 jaar Turkse bezetting van Cyprus: waar blijft de verontwaardiging?

Deze zomer is het exact vijftig jaar geleden dat het Turkse leger Cyprus binnenviel, en op illegale wijze een deel van het eiland bezette. “Na een halve eeuw gaat de militaire bezetting nog steeds verder, en blijft Turkije Europa provoceren” zegt Vlaams Belang-kamerlid Ellen Samyn. Ze diende in de Kamer een resolutie in om iedere impliciete of expliciete erkenning van de Turkse bezetting van Cyprus tegen te houden.

Vandaag wordt de ‘Turkse Republiek Noord-Cyprus’ enkel erkend door Turkije zelf, de internationale gemeenschap beschouwt dit formeel als door Turkije bezet gebied van de Republiek Cyprus. “Dat weerhoudt Turkije er echter niet van om de internationale gemeenschap te blijven provoceren” weet Samyn. “Zo blijft Turkije voor de kust van Cyprus boren naar olie en gas.”

“Zolang de militaire bezetting duurt, kan Turkije voor ons nooit een bevriende natie worden”

“In juli van dit jaar kwam Turks president Tayyip Erdogan in Noord-Cyprus nog de vijftigste verjaardag van de bezetting vieren”, aldus Samyn. “Bij die gelegenheid wees hij nog resoluut onderhandelingen en een oplossing voor een federaal Cyprus van de hand, en liet hij weten dat Turkije er aan denkt om op Cyprus een militaire basis voor de Turkse marine te bouwen.”  Het stilzwijgen over deze militaire agressie en bezetting staat in schril contrast met de enorme aandacht die andere militaire conflicten krijgen.

In haar resolutie roept Samyn de regering op om op internationaal niveau te blijven ijveren voor een oplossing voor en een einde aan de Turkse bezetting van Cyprus. “Zolang Turkije een vrije Europese natie militair blijft bezetten, kan dat land nooit een bevriende natie worden”, besluit Samyn.