Nieuws
woensdag, 13 apr 2022

189 sociale huurders betrapt met vastgoed in het buitenland

Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft aangekondigd dat op een jaar tijd 189 sociale huurders betrapt zijn, die een huis of een grond hebben in het buitenland. Voor Vlaams Parlementslid Guy D’haeseleer komt dit niet als een verrassing. “We weten al langer dat er enorm veel misbruik is. Het is goed dat de minister hiermee bezig is, maar dit is nog maar het topje van de ijsberg; er is een veel grootschaligere fraude aan de gang.”

Het is in Vlaanderen verboden om een sociale woning te huren en tegelijk een huis of grond te hebben in het buitenland. Er worden hier nochtans veel inbreuken tegen gepleegd. Daarom heeft de Vlaamse overheid het voor sociale verhuurders makkelijker gemaakt om bij ernstige verdenkingen van fraude een onderzoek te starten. Zo werden er het voorbije jaar 421 onderzoeken uitgevoerd in 18 verschillende landen. Hierbij zijn er in totaal 189 sociale huurders betrapt die in het buitenland een grond of een huis bezaten. Maar liefst 131 hiervan zijn mensen die een sociale woning in Limburg huren.

“Er moet veel meer gecontroleerd worden op buitenlandse eigendommen”

Volgens D’haeseleer zijn de controles een goede zaak, maar zijn de 189 betrapte sociale huurders slechts het topje van de ijsberg. “Er zouden nog veel meer overtredingen vastgesteld kunnen worden als er meer controles uitgevoerd zouden worden”, zegt D’haeseleer. “De minister spreekt van 421 onderzoeken, maar dit zou een veelvoud moeten zijn.”

Het Vlaams Belang zegt al veel langer dat er meer gecontroleerd moet worden op buitenlandse eigendommen. “Dit bewijst de impact die we hebben op het beleid”, zegt D’haeseleer. “Wij waren de eersten die hier vroeger voor pleitten, waarna de Vlaamse regering dit schoorvoetend uitvoert.” D’haeseleer pleit er daarnaast ook voor om de huidige regels voor sociale woningen te verstrengen. “Sociale huurders moeten bewijzen dat ze geen eigendom in het buitenland hebben, vooraleer ze een woning toegewezen krijgen”, besluit D’haeseleer. “Zo kunnen we het aantal misbruiken pas echt doen dalen.”