Persberichten
dinsdag, 20 apr 2021

Vlaams Belang pakt ook censuur op sociale media aan op EU-niveau

Eind vorig jaar presenteerde Margrethe Vestager, Eurocommissaris voor Mededinging, nieuwe voorstellen tot meer regulering van de digitale wereld. Die regulering bestaat uit twee luiken: de zogenaamde Digital Markets Act en de Digital Services Act. Vooral de beteugeling van illegale inhoud springt in het oog. Zo moeten online platformen sneller inhoud verwijderen die illegaal kan zijn. Het Vlaams Belang zal de voorstellen steunen, maar reageert wel sceptisch op die laatste bevoegdheid. “De vrijheid van meningsuiting is een fundamenteel grondrecht, private bedrijven kunnen dat door censuur niet zomaar aantasten”, zegt Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang).

De Digital Markets Act en de Digital Services Act zijn het langverwachte antwoord van de EU op de steeds groeiende macht van internetgiganten zoals Facebook, Amazon en Google. De DMA-resolutie focust zich vooral op de concurrentiepositie van ‘big tech’. Deze ‘poortwachters’ mogen voortaan hun eigen diensten niet gunstiger behandelen dan andere vergelijkbare producten. Dit zou namelijk een marktverstorende werking hebben.

De DSA-resolutie behandelt wat er inhoudelijk op sociale mediaplatformen verschijnt. Voortaan moeten deze platformen illegale berichten sneller verwijderen, om zo aansprakelijkheid als ‘uitgever’ te voorkomen. Die illegale berichten omvatten terroristische boodschappen, maar ook zogenaamde ‘hate speech’. Het Vlaams Belang vreest wat die laatste term betreft voor een te vage definitie, censuur en willekeurige handhaving, en pleit voor een maximale terughoudendheid om de vrije meningsuiting op sociale media aan banden te leggen. “Wat offline legaal is, moet ook online legaal zijn”, aldus nog Vandendriessche.

“Censuur zorgt voor een verschuiving van een democratie naar een oligarchie van big-tech-monopolisten”

Maandag haalde Vandendriessche nog uit naar Facebook. In de bijeengeroepen commissie verklaarde hij zelf een onrechtmatig slachtoffer te zijn van online censuur. “We moeten het niet alleen hebben over de verwijdering van illegale content, maar vooral over de bescherming van legale content.”

Facebook blokkeerde het Europees Parlementslid begin dit jaar, dit na een aanklacht op zijn pagina tegen linksextremisme. “Een aanklacht waar niks mis mee is, integendeel”, zo besluit Vandendriessche. “218.000 mensen kunnen nu mijn standpunten niet meer zien, en geen informatie meer krijgen over hun verkozene. Dit is censuur. Hier is een verschuiving gaande van een democratie met grondrechten, naar een oligarchie van internetgiganten. Dit kunnen we niet tolereren.”