Nog meer subsidies aan DPG: “Is de Vlaamse Regering alle rede kwijt?”
Het Vlaams Belang verzet zich tegen de subsidies aan media-imperium DPG. Deze persgroep wil met het geld via ‘crossmedia’ nog meer nieuwsplatformen beheersen. De partij vreest daarbij een verdere verschraling van het nieuwsaanbod. “Terwijl de zorg schreeuwt om middelen, smijten we geld naar een succesvolle mediagigant”, zo klaagt Vlaams Parlementslid en lid van de mediacommissie Klaas Slootmans (Vlaams Belang) aan. “Dit betekent dat we zelf zorgen voor meer mediaconcentratie en dat nieuwsfeiten nog meer vanuit éénzelfde hoek worden gebracht.”
Boven op de som die de Antwerpse gemeenteraad in oktober goedkeurde in verband met hun nieuw kantoor krijgt DPG (de voormalige Persgroep) maar liefst 996.000 euro steun van de Vlaamse Regering. “De burgers zijn verontwaardigd en vragen zich af of een dergelijke overheidssubsidie wel gerechtvaardigd is voor een succesvol bedrijf als DPG”, zo schrijft ook De Morgen. Hilde Crevits, Vlaams Minister van Economie dekt zich echter in: “Dit gaat om opleidingen en het is een hefboom voor de Vlaamse economie”. Volgens het Vlaams Belang is dit echter een onnodige inmenging in de private markt, die bovendien de noodwendige zorgsector, het onderwijs en de horeca achter op stelt.
Slootmans (Vlaams Belang): “DPG Media heeft geen subsidies van de overheid nodig, integendeel”
Het Vlaams Belang wijst er verder op dat er ook al federale subsidies naar de media gaan in de vorm van goedkope krantenbedeling, goed voor 175 miljoen euro steun. Tel daar nog eens de volledige btw-vrijstelling bij komt men aan een bedrag van 400 miljoen. Dit draagt bij aan het succes van bedrijven als DPG en zorgt er zelfs voor dat ze media in het buitenland overnemen.
“We begrijpen dan ook de frustraties die veel burgers nu hebben”, vervolgt Slootmans. “Zij willen terecht dat in deze crisis met het geld eerder gezinnen in armoede hulp krijgen, in plaats van grote bedrijven die miljoenen euro’s winst uitkeren aan aandeelhouders. De afgelopen vier jaar keerde DPG 152 miljoen euro dividenden uit aan hun aandeelhouders.” Het Vlaams Belang wijst daarbij ook op de funeste rol die DPG en deze subsidiestroom hebben inzake het medialandschap, waarbij de grote jongens met alle geld gaan lopen en de kleintjes met niets achterblijven. Dat stelde ook mediaonderzoeker Jonathan Hendrickx.
Slootmans laat ten slotte weten dat DPG al jaren advertenties van het Vlaams Belang weigert wegens politieke redenen. “Dit wordt helemaal zuur en wrang als DPG dat legitimeert omdat het zogezegd een private speler is, terwijl het wel zoveel miljoenen staatssteun krijgt”, besluit Slootmans. “Wie openbaar geld krijgt, moet iedereen gelijk behandelen of de steun opgeven”.