Nieuws
zaterdag, 25 mrt 2023

Winkelkar steeds duurder en Vlamingen blijven besparen op energie

Het lijkt niet alleen zo, ook alle studies wijzen het uit: onze winkelkar is fors duurder geworden. Vooral voedingsprijzen zitten in een aanhoudende stijgende lijn. De energieprijzen zijn dan weer gedaald, maar veel Vlamingen blijven erop besparen. Tekenen aan de wand dat het niet goed gaat met de koopkracht van onze gezinnen. De regeringen in dit land schieten op elk vlak tekort om het leven betaalbaar te houden”, zegt Kamerlid Reccino Van Lommel.

Consumentenvereniging Test-Aankoop berekende dat onze boodschappen op een jaar tijd gemiddeld 20 procent duurder zijn geworden. In een prijsvergelijking die in Het Laatste Nieuws stond te lezen, kost een winkelkar zelfs bijna 22 procent meer. Zowel voor verse voeding als voor voorverpakte voeding zijn de prijzen de afgelopen maanden sterk gestegen. Het gaat om de gewone basisproducten, zoals brood, vlees, groenten en fruit. Zuivelproducten werden zelfs 30 procent duurder. “Na de hoge energieprijzen, zijn het nu de hoge voedselprijzen die ons blijvend parten spelen”, aldus Van Lommel.

“Een Vlaamse voedselproductie, steun voor de landbouwers en btw op basisproducten omlaag”

Zolang de supermarktketens konden terugvallen op hun vaste contracten en langlopende afspraken, bleven de prijsstijgingen nog enigszins beperkt. “Intussen zijn er nieuwe prijsonderhandelingen geweest tussen de supermarkten en hun leveranciers, waarin de toegenomen productiekosten een prominente rol kregen”, vervolgt Van Lommel. “Zowel de hogere energiefactuur, de loonindexeringen, de duurdere grondstoffen, de hogere transportkosten en dergelijke meer worden nu, met enige vertraging, doorgerekend.”

De ronduit onbetaalbare energiefacturen van vorig jaar laten ook nog steeds hun sporen na. Vlamingen bleven afgelopen winter energie besparen. “De energiefacturen hebben de rekeningen van heel wat gezinnen geplunderd”, zegt Van Lommel. “Bovendien speelt er een wisselwerking met de prijsstijging van andere producten. Mensen proberen die te compenseren door minder energie te verbruiken.” Maar liefst 150.000 gezinnen hebben nog steeds een afbetalingsplan nodig om hun energierekeningen te betalen. 

Het Vlaams Belang stelt vast dat Vivaldi te kort schiet op alle vlakken om het leven betaalbaar te houden. “De btw-tarieven op basisproducten moet dringend worden bijgesteld naar 6 procent”, zegt Van Lommel. “Voor gezonde voedingsmiddelen moet dat zelfs 0 procent zijn. We kunnen niet genoeg herhalen dat de overheid hier wel degelijk een erg belangrijke rol speelt.”