Nieuws
maandag, 22 jul 2024

Winkeldiefstallen zijn geen kleine of te verwaarlozen criminaliteit 

Foto: iStock. Winkeldiefstallen zijn geen kleine of te verwaarlozen criminaliteit

Uit de recent gepubliceerde criminaliteitsstatistieken van 2023 blijkt dat er het hoogste aantal winkeldiefstallen in tien jaar tijd werden geregistreerd: zomaar eventjes 66 per dag. “En dit is nog maar het topje van de ijsberg. Daar slechts 11 procent van de diefstallen wordt aangegeven, kunnen we spreken over een echte plaag”, zegt Kamerlid Marijke Dillen. “De impact voor de getroffen handelaars is dramatisch. Het Vlaams Belang wil dan ook een lik-op-stuk-beleid tegen winkeldieven.”

Bij de federale politie werden in 2023 een recordaantal van 24.021 winkeldiefstallen opgetekend. Een stijging van ruim drie procent tegenover 2022. De zelfstandige supermarktuitbaters zitten met de handen in het haar, trekken vandaag in de media aan de alarmbel. Uit onderzoek blijkt dat zo’n één procent van de omzet van supermarktketens verloren gaat door diefstal, wat tot gevolg heeft dat de helft van de nettowinst in rook kan opgaan. Vorig jaar werd de Nederlandse supermarktketen Jumbo voor honderd miljoen bestolen, en dat is meer dan er winst werd gemaakt.

“Dieven moeten snel en zonder uitzondering vervolgd en bestraft worden”

“En hiermee wordt nog maar eens aangetoond dat er niet zoiets bestaat als ‘kleine’ criminaliteit, en dat iedere vorm van criminaliteit een harde en passende aanpak verdient”, gaat Dillen verder. “Maar die kwam er helaas niet met de ontslagnemende federale regering. De door Vivaldi in het leven geroepen lik-op-stuk-boetes, die kunnen oplopen tot 350 euro, bleken een slag in het water.” Het Kamerlid verwijst in dit verband naar een getuigenis, vandaag in Het Laatste Nieuws, van een supermarktuitbater, die stelt dat de hulp van de politie bijna onbestaande is, en dat er vier tot zes maanden na een aangifte in een brief wordt gemeld de zaak geseponeerd is. En dat dieven die opgepakt werden door de politie, twee uur later weer in de winkel staan, om opnieuw te kunnen stelen.

“Het is heel begrijpelijk dat vele moegetergde uitbaters momenteel het heft in eigen handen nemen, en geen aangifte meer doen, en betrapte dieven dus maar zelf een boete opleggen”, merkt Dillen tot slot op. “Maar daarmee begeven ze zich juridisch op heel glad ijs. En dat zal geen oplossing bieden voor de huidige winkeldiefstallenplaag. Om hieraan een eind te maken, moeten de diefstallen aangegeven worden, maar mogen deze door Justitie niet meer als ‘kleine’ en dus te verwaarlozen criminaliteit beschouwd worden, en dienen de dieven snel en zonder uitzondering vervolgd en bestraft te worden.”