Persberichten
maandag, 09 sep 2024

Wie ambulanciers hindert moet veel strenger bestraft worden

Foto: iStock. Wie ambulanciers hindert moet veel strenger bestraft worden

Het Vlaams Belang eist een harde aanpak van de drie ‘jongeren’ die er gisteren in Antwerpen voor hun plezier vandoor gingen met een ziekenwagen, en dat terwijl de ambulanciers in een huis een patiënt aan het verzorgen waren. “Het hinderen van hulpverleners in hun levensreddende werk getuigt van een volslagen gebrek aan normbesef”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere. “Enkel met een lik-op-stuk-beleid kan dit stoppen. Helaas heerst nog steeds de straffeloosheid. De enige dader die gearresteerd werd, is ondertussen alweer op vrije voeten.”

Hulpverleners worden in de uitoefening van hun werk steeds meer geviseerd, soms zelfs met geweld. Cijfers van de federale politie geven ontegensprekelijk aan dat het aantal gevallen van 'slagen aan een medisch beroep', en in het bijzonder van geweld tegen eerstelijnszorg, in tien jaar tijd zomaar eventjes verdubbelde, van 174 gevallen in 2013 tot 345 in 2023. “In dit land kunnen ambulanciers in hinderlagen vallen, met stenen bekogeld worden of met vuurwerk bestookt”, merkt Depoortere op. “En het is ondertussen al zover gekomen dat ‘leren omgaan met agressie’ deel uitmaakt van de standaardopleiding van een hulpverlener. Maar het Vlaams Belang zal deze wantoestanden nooit als normaal beschouwen. Voor ons is de maat meer dan vol.”  

“Straffeloosheid heeft baldadig gedrag en geweld tegen hulpverleners gestimuleerd”

“Onder druk van onze partij werd het gebruik van camera’s in en rond ambulances geregeld, maar dat is zeker nog niet voldoende”, gaat Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Depoortere verder. “Ambulanciers moeten zich ook beter kunnen beschermen. Daarom pleiten wij voor beschermende kledij, en vinden we dat deze mensen gebruik moeten kunnen maken van pepperspray.”

In de media laten de getergde hulpverleners vandaag verstaan vooral een probleem te hebben met het gebrek aan bestraffing van de daders. “En daar slaan ze de nagel op de kop”, aldus nog Depoortere. “Van de drie joyriders die gisteren niet doorhadden dat ze gefilmd werden toen ze een ambulance stalen, zijn er momenteel twee voortvluchtig. En de enige die zich aangaf, is ondertussen alweer vrij. Als signaal naar toekomstige joyriders kan dat tellen.”

“De in dit land heersende straffeloosheid heeft het baldadig gedrag en het geweld tegen hen alleen maar gestimuleerd”, besluit het Kamerlid. “Enkel met snelle en gegarandeerde vervolging, en harde bestraffing, ook van minderjarige daders, kan dit stoppen. En stoppen moet het, want door hulpverleners te hinderen, zoals gisteren in Antwerpen, worden mensen in gevaar gebracht, en dat is totaal onaanvaardbaar.”