"Wallonië heeft nood aan een transfer-afkick"
Tom Van Grieken reageert op nieuwe studie van Eurostat
“Nergens anders in Europa laat een volk toe dat zijn welvaart op zo’n grote schaal geplunderd wordt”. Dat zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een reactie op een nieuwe studie van Eurostat, waarin de regionale verschillen tussen beide landsdelen pijnlijk worden blootgelegd. De cijfers voor Wallonië en Brussel zijn staalhard.
In tegenstelling tot Vlaanderen piekt de werkloosheid in het Franstalig landsgedeelte. Nergens anders in de wereld zijn de regionale verschillen zo groot dan in België. Zonder Wallonië zou Vlaanderen aansluiten bij het Europese koppeloton, maar door de dramatische werkloosheidscijfers in het zuidelijk landsgedeelte rijden we met de handrem op
Het gevolg is dat Vlaanderen zijn welvaart jaarlijks afgeroomd ziet met 12 miljard euro of zo’n 2000 euro per Vlaming. Volgens Van Grieken heeft Wallonië dan ook dringend nood aan een transfer-afkick. “De miljardentransfers wiegen Wallonië al decennia in een verlammende slaap waardoor het niet de minste stimulans krijgt om hun structurele hoge werkloosheid aan te pakken”,argumenteert Van Grieken.
De manifeste afwezigheid van enige ‘sense of urgency’ om deze systeemziekten te bestrijden, hangt als een molensteen rond de nek van de Vlaming. “In 2006 vroeg de toenmalig Waalse minister-president Jean-Claude Van Cauwenberghe Vlaanderen nog om tien jaar geduld. Dertien jaar en meer dan 100 miljard euro aan transfers later is de zelfgekozen deadline ruimschoots verstreken en ons geduld op,” aldus Van Grieken. “Dit is geen solidariteit meer, maar georganiseerde diefstal.”
De Vlaams Belang-voorzitter verwijst onder meer naar de enorme zorgnoden in Vlaanderen. “Er staan momenteel meer dan 15.000 Vlamingen op de wachtlijst in de gehandicaptenzorg, 135.000 wachten op een sociale woning en 3 op 4 Vlaamse senioren kan de rusthuisfactuur niet betalen. Wij hebben dit geld niet op overschot, wij hebben het broodnodig”, klinkt het.
Vlaanderen heeft volgens de Vlaams Belang-voorzitter alle troeven in handen om een topspeler te worden op de Europese welvaartskaart. “De ontmanteling van de Belgische staat schenkt Vlaanderen en zijn inwoners de kans op een nieuw, dynamisch en hoopvol leven: een onafhankelijke vrije natie waar staat en volk samenvallen. Een staat waar de Waalse tering niet langer naar de Vlaamse nering wordt gezet. Een staat die het welzijn van zijn mensen steeds bovenaan plaatst en die – met een open blik op de wereld – geborgenheid, economische welvaart én sociale zekerheid biedt.”