Voorstel voor vrije toegang voor oldtimers in LEZ’s weggestemd
Onze partij wil alle lage-emissiezones (LEZ’s) afschaffen gezien deze asociale maatregel vooral de zwakkeren onder ons treft. Maar in afwachting daarvan dienden we recent een voorstel van decreet in om een uitzondering voor oldtimers te voorzien zolang het LEZ-kaderdecreet blijft bestaan. Nu moeten oldtimerbezitters immers betalen voor vergunningen als ze in Vlaamse steden willen rijden. In de meeste steden in het buitenland en in Brussel geldt echter een gunstmaatregel voor oldtimers. “Het is dan ook volkomen logisch dat ook in Vlaanderen deze uitzondering wordt doorgevoerd”, reageert Vlaams Parlementslid Bart Claes. “Maar vandaag werd ons voorstel in het Vlaams Parlement door alle andere partijen tegengestemd, enkel het Vlaams Belang stemde voor.”
Het Vlaams Belang diende in het Vlaams Parlement een voorstel van decreet in om wagens ouder dan 30 jaar vrije toegang geven tot de LEZ’s. Maar dat werd vandaag weggestemd in de Commissie Mobiliteit. “Nochtans is er wel draagvlak voor bij de bevolking”, reageert Claes. In Vlaanderen zijn er meer dan 115.000 wagens geregistreerd als oldtimer. Momenteel moeten zij voor een jaarabonnement om een LEZ in te rijden zo’n 345 euro ophoesten, afhankelijk van de stad. Het alternatief is een LEZ-dagpas die men maar 8 keer per jaar kan aankopen en waarvan de kostprijs zo’n 35 euro per dag bedraagt. “Dit moet kosteloos zijn.”
“Het is absurd dat Vlaanderen nog achteroploopt wat betreft deze uitzondering in LEZ's”
“Dat er twee jaar na het regeerakkoord nog altijd geen uitzondering is voor oldtimers, duidt op kwade wil”, reageert Claes. “Ze rijden gemiddeld amper 1.160 kilometer per jaar waarvan slechts enkele in de stad. Deze wagens mogen toch niet gebruikt worden voor woon-werk- of schoolverkeer, noch voor commerciële of professionele doeleinden. De oldtimerhobby is dus louter recreatief en de ecologische impact ervan is beperkt. Maar deze regering verhoogde zelfs de verkeersbelasting op oldtimers met 160 procent!”
Claes merkt tot slot op dat heel wat partijen de doelstellingen van het decreetvoorstel terecht vonden, maar toch tegenstemden met het excuus dat bevoegd minister Zuhal Demir (N-VA) wel met iets op de proppen zou komen. “Een onnodig getreuzel waarvan de oldtimerbezitters en -liefhebbers de dupe zijn”, besluit Claes.