Persberichten
donderdag, 18 jul 2024

Von der Leyen herkozen ondanks signaal van de kiezer

Foto: iStock. Von der Leyen herkozen ondanks signaal van de kiezer

Ursula von der Leyen werd vandaag herkozen als voorzitter van de Europese Commissie. Een meerderheid van het Europees Parlement stemde in met haar tweede termijn. “Dit is typerend voor de werking van het Europees Parlement”, stelt fractievoorzitter Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Met deze herverkiezing negeert het parlement het signaal van de kiezer, en toont het nog maar eens een keer haar minachting voor de democratie.”

Vandendriessche benadrukt dat de kiezer op 9 juni duidelijk voor verandering koos: “De mensen hebben genoeg van de klimaatwaanzin door de Green Deal, en genoeg van de asielchaos met het EU-migratiepact. De mensen willen meer koopkracht en minder migratie, en de uitslag van de verkiezingen weerspiegelde deze noodkreet.” Het Vlaams Belang betreurt dat men met de herverkiezing van von der Leyen gewoon meer van hetzelfde zal krijgen. “Men negeert de kiezer. En dat is bijzonder hypocriet in een Unie die constant anderen de les spelt over democratische waarden.”

De verkiezing van de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen komt een dag nadat ze een rechtszaak rond haar vaccinatiebeleid heeft verloren. Het Gerecht van de Europese Unie oordeelde dat von der Leyen niet transparant was in haar communicatie. “De commissievoorzitter is nochtans de zelfverklaarde hoeder van de Europese verdragen en het gezicht van de EU”, merkt Vandendriessche op. “Voor het Vlaams Belang was het dan ook een logische tegenstem. Ook in de komende vijf jaar zullen we ons met onze Europese partners blijven verzetten tegen de agenda van von der Leyen.”