Voetbalbond verplicht scheidsrechters om ‘alle racisme’ te melden: “Refs zijn geen politie-agenten”
Het Vlaams Belang verzet zich tegen de huidige “heksenjacht op racisme in het voetbal” die de Belgische voetbalbond samen met Voetbal Vlaanderen en zijn Waalse tegenhanger ACFF voeren. Deze week werd een versnelling hoger geschakeld: scheidsrechters wordt expliciet gevraagd/verplicht om alle vormen van racisme te melden. “Dit gaat in een rotvaart richting een verklikkersmaatschappij. Willekeur is bovendien troef want scheidsrechters worden verplicht en dus aansprakelijk gesteld om elke racismedaad van eender welke aanwezige op het veld te registreren - zelfs al hebben die refs niets opgemerkt!”, reageert Vlaams Parlementslid Johan Deckmyn (Vlaams Belang) verontwaardigd. “Scheidsrechters moeten scheidsrechters blijven - zij zijn geen politieagenten. Het is aan de ordediensten om de orde te handhaven. Dit is een pure heksenjacht en een oneigenlijke overdraging van strafrechtelijke en politionele verantwoordelijkheid aan private personen.”
De Belgische Voetbalbond (KBVB) en taalvleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF gaan verder met hun strijd tegen vermeend racisme in het voetbal. Zo paste de voetbalbond vanaf dit seizoen nu ook het scheidsrechterverslag aan, krijgen refs de vraag of ze discriminatie of racisme hebben waargenomen en zijn ze zelfs verplicht om racisme van een speler, afgevaardigde of supporter op te nemen - ook al hebben ze niets gehoord of gezien.
“Dit brengt verschillende mensen binnen het voetbal niet dichter bijeen, maar brengt wantrouwen en paranoia”
Volgens het Vlaams Belang kan het niet door de beugel dat vanaf nu scheidsrechters personen op of naast het voetbalveld - al dan niet terecht - van racisme kan en zelfs moeten beschuldigen. “De Belgische voetbalbond creëert zo een erg gevaarlijke situatie waarbij lasterlijke aantijgingen zonder grond mogelijk worden gemaakt”, reageert Deckmyn. “Dit zijn buitensporige maatregelen die de terechte wenselijkheid van een goede verstandhouding tussen mensen van verschillende afkomst in het voetbal niet dichterbij zal brengen, maar eerder contraproductief zullen werken. Dit zorgt voor wantrouwen en paranoia.”
Bovendien is racisme een al te vaak misbruikte term, duidt de partij. “Door deze nieuwe maatregel valt nu te vrezen dat elk incident tussen personen van andere afkomst dreigt opgeblazen te worden tot 'racisme' waardoor er misbruik en rechtswillekeur dreigt”, argumenteert Deckmyn. “Hebben ze bij de Belgische voetbalbond trouwens niets beter te doen?”, vraagt het parlementslid tot slot. “Want blijkbaar is het creëren van lastercampagnes met onbewezen aantijgingen hun grote prioriteit geworden.”