Voedselveiligheid in horeca: Brussel kampt met probleem
Van de jaarlijks zowat 10.000 controles die het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) uitvoert bij horeca-uitbaters, krijgt amper de helft een gunstig inspectieresultaat. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-voorzitter en Kamerlid Tom Van Grieken opvroeg bij minister van Middenstand David Clarinval (MR). “Vooral in Brussel zijn de resultaten van de hygiëne-inspecties bijzonder bedroevend”, zo stelt Van Grieken vast. Daar is amper een kwart in orde.
In 2019 en 2020 voerde het FAVV respectievelijk 10.880 en 9.195 hygiëne-inspecties uit bij horecazaken. In beide jaren kreeg slechts een minderheid van de uitbaters een gunstig inspectieverslag (44% in 2019, en 49.7% in 2020).
De cijfers voor 2020 lopen in Vlaanderen Wallonië zowat gelijk: 52% van de gecontroleerde zaken bleek in orde te zijn met alle regels, tegenover amper 26% in Brussel. Het aantal uitbaters dat tijdens de controles van het FAVV ook effectief een proces-verbaal onder de neus kreeg wegens ernstige overtredingen, lag in Vlaanderen en Wallonië op respectievelijk 10% en 9%, terwijl dat in Brussel 28% was.
“Er mangelt duidelijk wat aan de hygiëneregels in heel wat eetgelegenheden in de hoofdstad”, zo concludeert Van Grieken. “Het zal nagenoeg zeker ook niet helpen dat Brussel een bijzonder grote influx kent van (snack)zaken met allochtone zaakvoerders die onze taal niet goed kennen, laat staan onze voedselvoorschriften. Het zou goed zijn moest hier gericht onderzoek naar komen, zodat we de problemen met een efficiënte focus kunnen aanpakken. Het is dus duidelijk dat nog meer controles nodig zijn om de volksgezondheid beter te beschermen.”