Persberichten
woensdag, 04 sep 2024

VLAIO zal op vraag van Vlaams Belang miljoenen euro’s subsidie terugvorderen bij sluiting Audi Vorst

De toekomstige sluiting van Audi Vorst is ontoelaatbaar voor het Vlaams Belang. Naast de steun voor de getroffen werknemers had de partij eerder een onderzoek gevraagd naar de miljoenen euro’s die Audi Vorst doorheen de jaren ontving. Vlaams minister van Economie Jo Brouns (cd&v) laat nu in een schriftelijke reactie weten dat VLAIO in zal gaan op de vraag van Vlaams Parlementslid Tom Lamont om deze miljoenensteun terug te vorderen. “Deze middelen moeten opnieuw op een efficiënte manier ingezet worden om de werknemers te begeleiden en kansen te bieden op de arbeidsmarkt”, stelt Vlaams Parlementslid Tom Lamont.

Tegen eind oktober worden 1.410 banen geschrapt bij Audi. Met toeleveranciers erbij kan het aantal ontslagen zelfs oplopen tot 6.000. Lamont stelde de miljoenen Vlaamse subsidies voor Audi enkele maanden terug reeds in vraag bij ontslagnemend minister Brouns. Via VLAIO kreeg Audi sinds 2016 meer dan zes miljoen euro financiële steun. Deze subsidies werden gegeven in de vorm van transformatiesteun bij strategische transformatieprojecten zoals investeringen én/of opleidingsinspanningen. 

In lijn met het Besluit van de Vlaamse Regering van 19 juli 2013 tot toekenning van strategische transformatiesteun heeft de Vlaamse regering het recht om deze subsidiëring terug te vorderen bij sluitingen in het kader van een sociaaleconomische herstructureringsoperatie. “Deze middelen moeten opnieuw op een efficiënte manier ingezet worden om de werknemers te begeleiden en kansen te bieden op de arbeidsmarkt”, aldus Lamont.

“De focus moet nu liggen op een toekomst zoeken voor de getroffen werknemers, anders draait dit uit op een sociaal bloedbad voor de 6.000 getroffen gezinnen”

Met deze financiële steun kon Audi investeren in opleiding en tewerkstelling. Audi heeft al die jaren geprofiteerd van de Vlaamse belastingbetaler en trekt zich nu mogelijk terug. “Wij vinden dit bijzonder wrang, in de eerste plaats voor de getroffen werknemers. We zullen dit dossier dan ook van dichtbij opvolgen en erop toezien dat alle financiële steun die via VLAIO werd uitbetaald, wordt teruggevorderd’’, vervolgt het Vlaams Parlementslid. 

Het Vlaams Belang roept de minister op om zo snel mogelijk werk te maken van ondersteuning voor de getroffen werknemers. ‘’Wanneer de getroffen werknemers dit trauma verwerkt hebben, vragen we dat alle arbeidsbemiddelingsdiensten ingezet worden om alle steun te bieden’’, besluit Lamont.