Vlaanderen moet voorbeeld nemen aan nieuw Nederlands landbouwbeleid
Het Vlaams Belang wil dat Vlaanderen een voorbeeld neemt aan het landbouwbeleid dat de nieuwe Nederlandse Regering vandaag aankondigde. “In tegenstelling tot Vlaanderen, wordt in Nederland de wil van de kiezer wel gerespecteerd”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). “De winnaars van de verkiezingen zijn er aan de macht en dat leidt duidelijk tot een beter landbouwbeleid voor de land- en tuinbouwers.”
“Zo willen onze noorderburen af van het heilloze stikstofdepositiebeleid dat gebaseerd is op onbetrouwbare, theoretische rekenmodellen”, aldus Sintobin . Volgens het parlementslid heeft “de theoretische KDW (Kritische Depositie waarde) die in Vlaanderen wordt gehanteerd elke toets met de realiteit op het terrein verloren”. “Het N-depositiebeleid zal vervangen worden door een stikstofemissiebeleid, waarvan verwacht mag worden dat de betrouwbaarheid significant hoger ligt”, legt Sintobin uit.
“Nederland wil overigens af van een natuurbeleid dat enkel op stikstof stuurt. Ook andere factoren dan stikstof moeten worden meegenomen bij de daadwerkelijk gemeten staat van de natuur”, gaat het Vlaams Parlementslid verder. “Het Nederlandse kabinet wil bovendien gaan praten met de Europese Commissie over de modernisering van de Europese natuurbeschermingsregels en de Europese Natura-2000 doelen.” Het Vlaams Belang roept de toekomstige Vlaamse regering op om deze demarche te steunen.
“Het Vlaams Belang roept de Vlaamse regering op om de Nederlandse eisen bij de Europese Unie te ondersteunen“
Nederland wil ook af van de zogenaamde ‘kalenderlandbouw’, een maatregel die ook het Vlaams Belang allang bepleit. De nieuwe Nederlandse Regering kiest bovendien niet voor gedwongen afbouw van de veestapel, wel voor een vrijwillige stopzetting met financiële compensatie. “Goede landbouwgrond wordt overigens maximaal voor landbouw voorbehouden. Dat zijn allemaal Vlaams Belang-standpunten”, besluit Sintobin. “Wil Vlaanderen, naar Nederlands voorbeeld, de landbouwers weer perspectief en rechtszekerheid bieden, dan moet in de volgende Vlaamse regering landbouw en leefmilieu ondergebracht worden bij eenzelfde minister. Dat is de enige manier om verdere polarisatie tussen landbouw en natuur te vermijden. De landbouwers zijn deel van de oplossing, niet van het probleem.”