Persberichten
zaterdag, 28 sep 2024

Vlaamse regering ontbreekt wat Vlaanderen nodig heeft

Het Vlaams Belang reageert lauw op de vorming van de Vlaamse regering door cd&v, N-VA en Vooruit. “Het is een regering met drie partijen die het de facto over weinig eens zijn en hun eigen principes moesten verraden om deze regering te kunnen vormen”,  reageert Vlaams Belang-fractievoorzitter Chris Janssens, “Een bezielend project dat onze toekomst veilig stelt is er niet. De maizena van deze regering is het gezamenlijke misprijzen voor de Vlaamse verkiezingsuitslag van 9 juni.” Hij ziet deze regering dan ook snel tenondergaan aan verdeeldheid.

Voor het Vlaams Belang maakte dat bijna vier maanden onderhandeld moest worden – uitzonderlijk lang voor de vorming van een Vlaamse regering – duidelijk hoe groot de meningsverschillen eigenlijk wel zijn tussen de nieuwbakken regeringspartijen. “Het enige wat de regeringspartijen bindt is het misprijzen voor de Vlaamse verkiezingsuitslag van 9 juni”, zegt Chris Janssens, “Deze regering zal spoedig ongetwijfeld geplaagd worden door forse interne ruzies. Vlaanderen verdient beter.”

“De maizena van deze regering is het gezamenlijke misprijzen voor de Vlaamse verkiezingsuitslag van 9 juni”

Maar ook inhoudelijk heeft het Vlaams Belang geen goed woord over voor de nieuwe regering. “Het regeerakkoord is het resultaat van een koehandel tussen de drie partijen, maar een bezielend project dat Vlaanderen nodigt heeft ontbreekt totaal. Over nodige institutionele hervormingen – nochtans nodig om een coherent beleid te voeren op maat van Vlaanderen – hoorde ik met geen woord reppen”, zegt Janssens. “Ontbreken ook: maatregelen die Vlaanderen minder aantrekkelijk maken voor massamigratie, maatregelen die een antwoord bieden op de nijpende wooncrisis en maatregelen die garanderen dat Vlaanderen binnenkort geen industrieel kerkhof wordt.”

De fractievoorzitter erkent dat het regeerakkoord ook enkele aankondigingen bevat die tegemoet lijken te komen aan bepaalde verzuchtingen van het Vlaams Belang. Hij geeft als voorbeelden het uitstel van het verbod op diesel- en benzinewagens, de verzachting van de renovatieplicht en de verplichting van ouders om Nederlands te leren. Toch is hij ook daarover sceptisch. “Ik herinner me het regeerakkoord van de regering-Jambon van 2019 dat een forse ruk naar rechts beloofde, maar waarvan we uiteindelijk in het beleid nooit iets hebben gemerkt. Wat we wél zagen, was meer geld voor diversiteit, een ongeziene aanval op onze landbouw en een lawine van klimaatregelneverij”, besluit Janssens, “Dus nee, ik heb niet het minste vertrouwen dat deze regering waarin liberalen nu vervangen werden door socialisten de Vlaming ook maar enigszins het beleid zal geven waar hij op 9 juni voor heeft gestemd.”