"Vlaamse regering moet Limburg meer professionele bachelors gunnen"
Limburg stelt het economisch niet goed. Onderwijs is dé sleutel om hier verandering in te brengen. Het is daarom van groot belang dat Limburgse jongeren hoger onderwijs kunnen volgen in de eigen provincie. Vlaams Parlementslid Roosmarijn Beckers (Vlaams Belang) betreurt dan ook dat de aanvragen van de Limburgs hogescholen om bijkomende professionele bacheloropleidingen te mogen organiseren werden afgewezen en dringt in het Vlaams Parlement vandaag bij de Vlaamse regering aan om deze aanvragen alsnog te honoreren.
De gevolgen van de mijnsluitingen en de sluiting van Ford Genk werden in Limburg nog niet volledig verteerd. Voka toont zich ook pessimistisch over het dreigend aantal faillissementen in de provincie. Er is dus zeker een ‘sense of urgency’ om bepaalde concurrentiële nadelen waarmee Limburg kampt aan te pakken. Eén ervan is de mobiliteit en meer bepaald de slechte uitbouw van het openbaar vervoer in Limburg. Een ander is de achterstand – die helaas nog steeds bestaat – inzake hoger onderwijs. “Slechts 60 procent van de Limburgse studenten volgt onderwijs in eigen provincie wat tot gevolg heeft dat Limburgse hoogopgeleiden vaak in andere provincies blijven hangen, de zogenoemde ‘brain drain’. En dit terwijl Limburg juist nood heeft aan goed opgeleide jongeren die in Limburg blijven”, aldus Beckers.
“De Limburgse ministers moeten aan één zeel trekken om een einde te maken aan de stiefmoederlijke behandeling van Limburg.”
Het Vlaams Belang schaart zich dan ook achter de recente oproep van de Limburgse hogescholen PXL en UCLL aan de Vlaamse regering om meer professionele bachelors te mogen organiseren. Limburg heeft slechts 23 professionele bacheloropleidingen tegenover een Vlaams gemiddelde van 42. Dit is slechts de helft van de rest van Vlaanderen. De hogescholen dienden aanvragen in voor extra opleidingen om zo het talent in eigen regio te houden. De commissie hoger onderwijs wees deze aanvragen jammer genoeg af, terwijl andere provincies wél hun slag thuis haalden.
Roosmarijn Beckers dringt er bij de Vlaamse regering dan ook op aan om de negatieve beslissing over deze Limburgse aanvraag om meer professionele bachelors te mogen organiseren terug te draaien en zo het Limburgse onderwijs en dus ook de Limburgse economie een duwtje in de rug te geven. “Ik wil ook een oproep doen aan de Limburgse ministers Wouter Beke (CD&V), Zuhal Demir (N-VA) en Lydia Peeters (Open Vld) om eindelijk eens aan één zeel te trekken en er mee voor te zorgen dat aan de stiefmoederlijke behandeling van Limburg inzake onderwijs een einde komt”, aldus Beckers.