Persberichten
donderdag, 27 feb 2020

Vlaams Belang ziet bpost-bijstand aan kranten als illegale staatssteun

Het Vlaams Belang heeft een ‘vraag met voorrang met verzoek om schriftelijk antwoord aan de Commissie’, zoals dat dan heet, ingediend bij de Europese Unie. Volgens de partij strookt de Belgische praktijk om via bpost elk jaar 175 miljoen uit te geven aan de Belgische kranten en weekbladen niet met de EU-regels rond mededinging en eerlijke concurrentie. “De bpost-steun geeft onze reguliere media een zodanig voordeel dat men nu ook al de kranten in het buitenland begint op te kopen”, zegt Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang).

Ondanks dat de Kamer in een op 20 april 2017 aangenomen resolutie de regering opriep om gelijke voorwaarden te scheppen voor de verdeling van kranten en weekbladen, verlengde de federale regering eind vorig jaar de mediasubsidie aan bpost. Met dat geld moet bpost de papieren kranten en weekbladen in België tijdig verdelen en sparen de media flink wat geld uit aan verzendkosten. Het kostenplafond werd onlangs ook opgetrokken van 170 naar 175 miljoen, zo werd eerder deze maand duidelijk.

Het Vlaams Belang vermoedt echter dat hiermee de EU-regels rond eerlijke concurrentie verbroken worden, specifiek Verordening (EU) 2015/1589 rond illegale staatssteun en de EU-mededingingsregels. “De bpost-steun geeft onze reguliere media een zodanig voordeel dat men nu ook al de kranten in het buitenland begint op te kopen. Middels deze indirecte staatssteun konden Belgische mediabedrijven reeds Nederlandse, Deense en Noord-Ierse mediamerken overnemen”, zo stelt Vandendriessche. “We geven de reguliere media nochtans al genoeg cadeau’s in België, zoals een uniek btw-tarief van 0,00%. Zelfs eten en drinken wordt zwaarder belast.”

Vlaams Belang: “bpost-steun aan Belgische kranten geeft gigantisch concurrentieel voordeel ten opzichte van de have-nots

De VRT heeft minstens 40% van het marktaandeel in Vlaanderen in handen en alleen bepaalde gedrukte kranten en tijdschriften worden gesubsidieerd. Deze directe en indirecte steun levert deze spelers dus een gigantisch concurrentieel voordeel op ten opzichte van de have-nots”, aldus nog Vandendriessche. “Bijgevolg willen wij dat de Commissie ook haar licht laat schijnen over de vraag of deze selectieve allocatie van overheidsgelden al dan niet de persvrijheid in Vlaanderen beknot.” 

Op Europees niveau sijpelen al enige tijd rapporten binnen over de beknotting van de persvrijheid in Polen en Hongarije, wat een schending zou inhouden van de fundamentele waarden van de Europese Unie. Daarom riepen de Europese Commissie en het Europees Parlement artikel 7 VEU in tegen deze landen, waardoor de Raad inmiddels hoorzittingen houdt om deze situatie op te volgen. De Europese Commissie antwoordt doorgaans binnen de 3 weken op een vraag met voorrang. Uitsluitsel rond het vraagstuk wordt dus verwacht voor 20 maart.