Vlaams Belang wil ‘Vlaanderen Vakantieland’ terug op de buis
De impact van het coronavirus op het toerisme in Vlaanderen is heel groot en zal dat vermoedelijk ook nog een tijd blijven. Het Vlaams Belang wil daarom ‘Vlaanderen Vakantieland’ terug laten opnemen in het VRT-aanbod. “Het toerisme en de horeca zijn, samen met de luchtvaartsector, één van de hardst getroffenen sectoren door de coronamaatregelen. Het is dus alle hens aan dek.” Voor het geheel van alle toeristische sectoren (logiesaccommodaties, restaurants en cafés, personenvervoer, reisbureaus, diensten voor congressen, beurzen, evenementen, diensten voor cultuur, kleinhandel van toerismegoederen) wordt geschat dat er nu reeds 1,9 miljard euro omzet verloren is gegaan.
De negatieve impact op het toerisme in Vlaanderen vanuit het buitenland zal waarschijnlijk nog lang voelbaar zijn. Een toekomstige versoepeling van de maatregelen biedt wel mogelijkheden voor het binnenlandse toerisme. Verhoogde interesse in de eigen regio en in het eigen land moeten daarom deze zomer zoveel mogelijk in de hand gewerkt worden, vindt het Vlaams Belang. Er moet echter wel rekening gehouden worden met de veiligheid en volksgezondheid: samenscholingen van grote groepen mensen moeten zoveel mogelijk vermeden worden.
In de commissie Buitenlands Beleid en Toerisme vond een gedachtewisseling plaats tussen onder meer het Vlaams Belang en Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA). De eerstgenoemde partij wil dat het binnenlands toerisme zo snel mogelijk gestimuleerd wordt van zodra de maatregelen versoepeld worden en toerisme weer mogelijk wordt. Vlaams parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang) vroeg daarom aan Demir of zij van plan is om een initiatief te nemen zodat er opnieuw een toeristisch programma zoals ‘Vlaanderen Vakantieland’ op de Vlaamse televisie zou verschijnen.
“Vlaanderen Vakantieland zorgde per aflevering voor duizenden boekingen, tijd om dit opnieuw op te pikken”, zegt Vlaams Belanger Kristof Slagmulder
In 2015 besliste de VRT om het populaire programma Vlaanderen Vakantieland af te voeren. De hoge kostprijs van het programma lag aan de buitenlandreportages. “Nochtans zorgde ‘Vlaanderen Vakantieland’ per aflevering voor duizenden boekingen van logies in Vlaanderen en dus ook voor extra inkomsten voor de horeca”, aldus Vlaams parlementslid Kristof Slagmulder. “Nieuwe afleveringen moeten zich focussen op het binnenlands toerisme, want Vlaanderen is meer dan de Vlaamse kust alleen. Zo kan deze TV-reeks - niet geïsoleerd, maar in samenspel met de andere steunmaatregelen - onze toerismesector ondersteunen.” Elke zaterdag keken toen zo’n 800.000 kijkers naar Vlaanderen Vakantieland. Het programma had op zaterdag een marktaandeel van 50 procent. Nadien werd in 2018 ook het toeristische programma ‘Weg zijn Wij’ afgevoerd.
De minister van Toerisme wuifde de kritiek echter snel weg door te stellen dat binnenlands toerisme haar bevoegdheid niet is en dat de provincies eventueel een initiatief kunnen nemen, al leek Demir daar later op terug te komen. De coronacrisis zorgt evenwel voor uitzonderlijke toestanden, vindt het Vlaams Belang. Volgens de rechtsnationalistische partij moet de minister van Toerisme hier dan ook een coördinerende rol in opnemen, al dan niet in samenspraak met mediaminister Benjamin Dalle (CD&V).