Vlaams Belang wil structurele maatregelen voor de kustreddingsdienst
De Intercommunale Kustreddingsdienst van West-Vlaanderen (IKWV) maakt zich zorgen omtrent de organisatie van het kusttoerisme deze zomer. “Het water staat ons nu al aan de lippen”, klinkt het. De IKWV hoopt dan ook op extra ondersteuning om de zomer door te kunnen komen. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) kondigde aan in 2020 een extra budget van 250.000 euro vrij te maken. De vraag blijft echter of dit toereikend zal zijn. Het Vlaams Belang vraagt alvast structurele maatregelen voor de rest van de legislatuur: meer en beter opgeleide redders met degelijk materiaal en de overname door de Vlaamse overheid van de financiering van de Kustreddingsdienst uit de handen van de provincie West-Vlaanderen.
“Redders zullen een essentiële rol spelen in het veilig houden van het strandtoerisme”, zegt Vlaams Parlementslid Kristof Slagmulder (Vlaams Belang). “Er zal een grotere druk op hun schouders vallen wanneer ze naast het uitvoeren van hun normale opdracht ook nog eens de sociale afstandsregels moeten kunnen waarborgen.”
Ook de roep om meer strandposten zodat het toerisme zoveel mogelijk gespreid kan worden, betekent een uitdaging voor de redders. Meer strandposten betekent namelijk nood aan meer redders om de kust te bewaken. Dat alles, samen met de verplichting voor redders om bescherming zoals mondmaskers te dragen, brengt een forse financiële uitdaging voor de IKWV met zich mee. “Daar het veilige verloop van het kusttoerisme deze zomer een zaak van ieders belang is en de omstandigheden uiterst uitzonderlijk zijn, lijkt het aangeraden dat de Vlaamse regering op dit vlak stappen onderneemt”, vervolgt Slagmulder. Het is namelijk nog steeds niet geheel duidelijk hoe de organisatie op het strand er deze zomer precies zal uitzien.
De kustreddingsdienst mag niet langer door de provincie gefinancierd worden, zegt Vlaams Belang: De veiligheid aan de kust is “meer dan ooit in ieders belang”
Minister Demir kondigde alvast aan dat Vlaanderen zal tussenkomen om extra redders te bekostigen, maar de vraag blijft of dit voldoende zal zijn. Het Vlaams Belang vindt dit “een stap in de goede richting”, maar vraagt ook om “structurele oplossingen”, want, zo schat Slagmulder verder, “we zullen dit jaar meer dan ooit op vakantie gaan in eigen land. Dat zal zo zijn in de aanloop naar de grote vakantie en zal ook nog het geval blijven na de zomermaanden juli en augustus. Het is dus van fundamenteel belang dat er ook in de verdere toekomst voldoende goed opgeleide redders met degelijk materiaal aan de kust aanwezig zijn, zodat de veiligheid op onze stranden maximaal gegarandeerd kan worden.”
De Kustreddingsdienst staat in voor de veiligheid van iedereen die aan de kust verblijft, en voor iedereen die in nood verkeert. “De provincie West-Vlaanderen maakt ondertussen geen deel meer uit van de intercommunale. Dat is ook logisch want de provincie heeft uiteindelijk niets met civiele veiligheid te maken”, besluit Slagmulder. Toch blijft de provincie gedeeltelijk instaan voor de financiering van de Kustreddingsdienst. Het Vlaams parlementslid is dan ook van oordeel dat de Vlaamse overheid die rol van de provincie volledig moet overnemen. “Het garanderen van de veiligheid aan de kust is meer dan ooit in ieders belang.”