Persberichten
woensdag, 12 feb 2025

Vlaams Belang wil impact Natuurherstelwet beperken

Gisteren vond in de commissie Leefmilieu van het Vlaams Parlement een hoorzitting plaats over de implementatie van de Europese Natuurherstelwet in Vlaanderen. Ambtenaren van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) lichtten hun plannen toe. Daaruit bleek dat zij kiezen voor een maximale invulling van de verordening, met verregaande gevolgen voor landbouw en industrie. "Deze Natuurherstelwet is een ramp voor Vlaanderen. De vergunningverlening dreigt nog moeilijker te worden, er verdwijnen landbouw- en industriegronden en het kost de belastingbetaler jaarlijks miljoenen euro’s extra”, waarschuwt Vlaams Parlementslid Dries Devillé.

De Natuurherstelwet werd in juni 2024 goedgekeurd in de EU-Raad Leefmilieu. België onthield zich bij de stemming, omdat de toenmalige Vlaamse en federale regeringen geen overeenstemming bereikten. Toch haalde de wet een meerderheid door een manoeuvre van de Belgische Ecolo-voorzitter en de Oostenrijkse Groene minister. Nu wordt de wet in Vlaanderen geïmplementeerd, met ingrijpende gevolgen.

Zo zal de uitbreiding van natuurgebieden leiden tot een verdere beperking van landbouw- en industriegrond. “Bovendien zal de administratieve rompslomp rond vergunningen nog toenemen”, aldus Devillé. “Daarbovenop vraagt de uitvoering van deze verordening extra middelen: minstens 12,5 miljoen euro per jaar en tientallen extra ambtenaren. En dit alles omdat de regering kiest voor een maximale toepassing van deze desastreuze Natuurherstelwet.”

“Met maatregelen als deze, heb je zelfs geen groenen nodig in de meerderheid”

Het Vlaams Belang was de enige partij die zich kritisch opstelde tijdens de hoorzitting. “Dit is een typische groene degrowth-agenda: economie fnuiken, landbouw onder druk zetten en steeds meer Vlaamse bevoegdheden overleveren aan de EU”, vervolgt het Vlaams Parlementslid. “Met maatregelen als deze, heb je zelfs geen groenen nodig in de meerderheid.”

Het Vlaams Belang eist een extra hoorzitting met externe stakeholders om de impact van de Natuurherstelwet op het terrein te bespreken. "Wij roepen de Vlaamse regering op om maximaal gebruik te maken van de uitzonderingsmaatregelen binnen deze verordening en de schade voor onze boeren en bedrijven zoveel mogelijk te beperken”, besluit Devillé.