Persberichten
maandag, 05 dec 2022

Vlaams Belang vraagt volledige transparantie sociale media naar aanleiding van ‘Twitter Files’

Foto: iStock. Vlaams Belang vraagt volledige transparantie sociale media naar aanleiding van ‘Twitter Files’

Twitter-CEO Elon Musk liet een interne e-mail rondgaan waaruit bleek dat Twitter in het verleden gewillig instemde om inhoud te verwijderen op vraag van politieke actoren. Zo censureerde Twitter de controverse rond de laptop van Hunter Biden, zoon van Amerikaans president Joe Biden. “De politieke – voornamelijk linkse - elites besteden censuur uit aan Twitter”, aldus Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang). “Desinformatie bestaat en is een gevaar voor de persvrijheid. Er moet daarom volledige transparantie komen waarbij Big Tech er eindelijk mee instemt dat wat offline legaal is, online ook legaal is.”

Afgelopen weekend deelde Elon Musk een reeks tweets met afbeeldingen van interne e-mails van Twitter of chatgesprekken tussen hooggeplaatste werknemers. In oktober 2020, enkele weken voor de Amerikaanse presidentsverkiezing, was er een interne discussie over een artikel van de New York Post. De krant schreef dat het de hand had gelegd op de laptop van Hunter Biden, de zoon van huidig president Joe Biden. Hierop zou bezwarende informatie staan over diens buitenlandse banden. Uit de zogenaamde ‘Twitter Files‘ van Musk blijkt nu dat Twitter het onmogelijk maakte om het artikel van de New York Post op Twitter te delen. Ook het artikel waarin de New York Post de details beschreef die ze op de laptop van Hunter vonden, werd stelselmatig verwijderd van Twitter.

“De Twitter files tonen nogmaals aan dat de politieke invloed van Big Tech gigantisch is”

“Vrijwel meteen werd de bron bevuild en beweerden de klassieke media dat het desinformatie betrof, mogelijks zelfs uit Rusland”, zegt Vandendriessche, die als lid van de commissies burgerlijke vrijheden en interne markt bezig is met tech-dossiers op Europees niveau. Op de laptop van Hunter Biden werd immers veel bezwarend materiaal gevonden, alsook sporen van schimmige deals. Vandaag blijkt dat dit geen desinformatie was en dat dit etiket enkel maar diende om te censureren.” Vandendriessche roept daarom op tot behoedzaamheid. “Desinformatie bestaat, maar wordt vandaag als term misbruikt om tegengeluiden de kop in te drukken. Dit is een gevaar voor de persvrijheid.”

“De Twitter files tonen echter nogmaals aan dat de politieke invloed van Big Tech gigantisch is”, aldus Vandendriessche. “De politieke – voornamelijk linkse - elites besteden censuur uit aan Twitter. Big Tech heeft dus een monopolie op het debat en de informatiestroom en verhindert zo het vrije debat én het eerlijke verloop van verkiezingscampagnes.”

Het Vlaams Belang is al langer vragende partij voor een volledige transparantie. “Er moet transparantie komen over de mogelijke manipulatie van verkiezingen, over de gebruikersvoorwaarden en over de gebruikte algoritmes”, besluit Vandendriessche. “Maar daarnaast moet er vooral transparantie komen waarbij Big Tech er eindelijk mee instemt dat wat offline legaal is, online ook legaal is.”