Vlaams Belang vraagt onmiddellijke aanpassing strafwetboek om agressie tegen hulpverleners strenger te bestraffen
Er was nog nooit zoveel agressie tegen medisch personeel. Bijna elke dag wordt een hulpverlener fysiek aangevallen. “De mensen die zich dag in dag uit inzetten voor onze veiligheid krijgen klappen als dank”, zegt Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Dat is compleet onaanvaardbaar.” Het Vlaams Belang dringt erop aan niet te wachten tot het al lang aangekondigde nieuwe strafwetboek er is, maar onmiddellijk werk te maken van een wetswijziging om veel strengere effectieve straffen mogelijk te maken.
Vorig jaar werden er 365 gevallen van geweld tegen hulpverleners geregistreerd. Dat blijkt uit cijfers die Het Laatste Nieuws en VTM Nieuws opvroegen. Scheldtirades en bedreigingen werden zelfs niet in de cijfers opgenomen. “Het is een tendens die we bij alle zogenaamde uniformberoepen opmerken”, zegt Depoortere. “Ook bij de politie bijvoorbeeld. Het wordt er alleen maar erger op.”
“We dringen erop aan niet te wachten tot het nieuw strafwetboek klaar is, maar onmiddellijk werk te maken van een verstrenging van de wetgeving”
Dat de situatie er allesbehalve op verbetert, blijkt ook uit de cijfers. In 2012 werden er 198 gevallen geregistreerd. In 2017 waren dat er 212 en in 2021 al 285. “De verklaring dat er eenvoudigweg meer gevallen worden geregistreerd volstaat niet”, vervolgt Depoortere. “Er is duidelijk ook een reële stijging in het aantal gewelddaden tegen ambulanciers, brandweerlui en ziekenhuispersoneel. Dat merken we ook als we met mensen uit het terrein spreken. De sfeer bij interventies wordt steeds grimmiger.”
Het Vlaams Belang vraagt een dringende aanpassing van het strafwetboek zodat agressie tegen hulpverleners veel strenger bestraft wordt. “Het werd aangekondigd dat een strengere bestraffing in het nieuwe strafwetboek zou worden opgenomen, maar we hebben er in de praktijk nog niets van gezien”, aldus ook Kamerlid Marijke Dillen (Vlaams Belang). “We dringen erop aan niet te wachten tot het nieuwe strafwetboek klaar is, maar onmiddellijk werk te maken van een verstrenging van de wetgeving. Daarnaast moet er ook echte nultolerantie zijn voor geweld tegen alle uniformberoepen. Dat soort geweld moet altijd vervolgd en bestraft worden. Enkel een lik-op-stukbeleid als duidelijk signaal dat we dit nooit aanvaarden kan het tij doen keren.”