Persberichten
maandag, 17 jul 2023

Vlaams Belang vraagt harde aanpak tegen allochtone jongeren die politie aanvallen

Het Vlaams Belang pleit voor meer en strengere controles in de gekende Brusselse probleemwijken naar aanleiding van videobeelden die verschenen op sociale media en waarop te zien is hoe allochtone jongeren een wagen van de Brusselse politie aanvallen in Sint-Gillis. Eén politieagent raakte daarbij gewond. “Wat mij betreft mogen politiemensen met keiharde hand terugslaan”, reageert Kamerlid en voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang).

De politie van de zone Brussel-Zuid bevestigt dat de agenten door verschillende jongeren zijn aangevallen nadat zij drugscontroles uitvoerden tegen straatdealers in Sint-Gillis. Op bewakingsbeelden is te zien hoe twee agenten naar hun wagen rennen, achtervolgd door allochtone jongeren die beginnen op de auto te trappen en in te beuken. Ze proberen ook de ruiten te breken, maar de agenten kunnen ontsnappen. Eén agent raakte werkonbekwaam en de politiewagen is beschadigd. Het incident is het zoveelste in rij, zo blijkt uit een reactie van korpschef Jurgen De Landsheer van politiezone Brussel-Zuid. Hij ziet het geweld van de jongeren als een reactie op politieacties van de voorbije weken tegen straatdealen. 

“Deze incidenten bewijzen voor de zoveelste keer dat een ‘pamperaanpak’ geen zoden aan de dijk brengt”

“De voorbije weken is er regelmatig geweld geweest tegen de politie in Sint-Gillis, onder meer met een poging tot brandstichting aan het commissariaat op 7 juli”, zegt Depoortere. “En vrijdagnacht is er brand gesticht aan een ander commissariaat van de zone. Net daarom steun ik de Brusselse politie in haar strenge aanpak van deze jonge drugscriminelen.” De recente politieacties resulteerden intussen in drie gerechtelijke aanhoudingen en twee administratieve aanhoudingen. Er zijn ook twee dealers opgepakt.

Het Vlaams Belang steunt de harde aanpak door de politie, maar pleit tegelijk voor frequente drugsacties en gerichte identiteitscontroles in de probleemwijken. “Deze incidenten bewijzen voor de zoveelste keer dat een ‘pamperaanpak’ geen zoden aan de dijk brengt”, aldus Depoortere. “Criminelen moeten voelen dat het menens is. Daarom moet de federale overheid de Brusselse politiediensten steunen in hun repressieve aanpak en moeten ze investeren in periodieke politiecontroles, inclusief identiteitscontroles. Daarbij moeten meer manschappen ter beschikking worden gesteld vanuit de reserve van de federale politie zodat de politie opnieuw het overwicht krijgt op het terrein.”