Persberichten
dinsdag, 08 okt 2024

Vlaams Belang vraagt de Moor om opt-out te bepleiten bij Europa

Foto: iStock. Vlaams Belang vraagt de Moor om opt-out te bepleiten bij Europa

In de plenaire vergadering van de Kamer vroeg volksvertegenwoordiger Francesca Van Belleghem (Vlaams Belang) aan staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) om Nederland en Hongarije te steunen in hun democratische wens om niet langer gebonden te zijn aan het Europees migratiebeleid: “Lidstaten moeten zelf hun grenzen kunnen beschermen tegen de onophoudelijke stroom van asielzoekers.” Van Belleghem overhandigde de Moor alvast een ontwerpbrief die ze kan overhandigen aan de Europese Commissie.

België heeft na Griekenland, Cyprus en Ierland het hoogst aantal asielzoekers per inwoner in de hele EU.  “We doen het slechter dan al onze buurlanden”, aldus Van Belleghem. “En daar mogen we helaas elke dag de vruchten van plukken. Zo waren er gisteren in Sint-Niklaas op amper een kwartiertje tijd twee steekpartijen met Afghaanse vluchtelingen.” Het Kamerlid wees de staatssecretaris erop dat een land als Denemarken de asieldruk wel goed onder controle heeft, louter omdat dit Scandinavische land niet gebonden is aan de Europese regels van asiel en migratie, en alles zelf bepaalt.

“Dit land moet zelf kunnen kiezen wie hier binnen mag komen”

“In andere landen in de EU beginnen de geesten ook te rijpen”, ging het Kamerlid verder. “Nederland en Hongarije hebben ondertussen in een brief aan de Europese Commissie te kennen gegeven niet langer gebonden te willen zijn aan het falende Europese opengrenzen-migratiebeleid. Ze vroegen om net als Denemarken ook niet meer gebonden te zijn aan de Europese opengrenzenregels, en hun eigen strikt beleid te kunnen voeren.”

Om het domein van asiel en migratie niet langer over te moeten laten aan de wereldvreemde EU, die beslissingen neemt waar de meeste burgers, en al zeker de Vlamingen, niet achter staan, stelde Van Belleghem alvast namens de staatssecretaris een brief op met de vraag voor een opt-out. “Het is broodnodig dat dit land zelf terug kan kiezen wie hier binnen mag komen”, besloot het Kamerlid. “Het enige wat de Moor nu nog moet doen, is deze brief ondertekenen. Ik wil die, naar Nederlands en Hongaars voorbeeld vervolgens gerust zelf naar de Europese Commissie opsturen.”