Persberichten
dinsdag, 23 jul 2024

Vlaams Belang verzet zich met klem tegen voorstellen van de CREG

Foto: iStock. Vlaams Belang verzet zich met klem tegen voorstellen van de CREG

Het Vlaams Belang roept de federale onderhandelaars op om daadwerkelijk te kiezen voor een ecorealistisch energiebeleid, en verzet zich met klem tegen de voorstellen van de federale energieregulator CREG, zoals de hervorming van de accijnzen op energie. “De energietransitie en de eraan gekoppelde obsessie voor de installering van warmtepompen, zorgt ervoor dat de consument de dupe van het verhaal is”, zegt Kamerlid Kurt Ravyts. “Er moet een streep worden getrokken onder het energiebeleid van Vivaldi.”

De CREG bezorgde haar memorandum aan formateur De Wever. “De energietransitie mag volgens de CREG terecht niet ten koste gaan van de Belgische consument”, aldus Ravyts. “Meer nog, de CREG erkent dat zelfs als er mechanismen worden ingevoerd om investeringen te controleren en te monitoren, de energietransitie zeer hoge kosten met zich zal meebrengen. Deze zullen minstens gedeeltelijk worden doorgerekend aan de energieverbruikers.”

Vervolgens stelt de CREG een aantal specifieke aanvullende maatregelen voor de consumenten voor zoals de hervorming van de accijnzen op energie. Concreet zou de accijns op elektriciteit kunnen worden verlaagd en deze op fossiele brandstoffen (aardgas, stookolie, propaan) worden verhoogd. Als alternatief voor deze maatregel stelt men zelfs voor de accijns op fossiele brandstoffen te verhogen zonder deze op elektriciteit te verminderen, wat meer middelen voor de staat zou opleveren en tegelijkertijd de overgang naar ‘duurzamere verwarmingssystemen’ zoals warmtepompen zou stimuleren.

“Federale onderhandelaars moeten gaan voor een ecorealistisch energiebeleid”

“We verzetten ons ten stelligste tegen deze voorstellen”, stelt Kamerlid Sam Van Rooy. “Vooreerst houden ze geen rekening met de komst van een degoutante Europese koolstofheffing vanaf 2027, die het gebruik van fossiele brandstoffen duurder zal maken. Maar liefst 60 procent van de Vlamingen verwarmt met gas. Het is zonder ondersteunende maatregelen absoluut asociaal om mensen via prijsprikkels te stimuleren hun gasketel in te ruilen voor een al dan niet hybride warmtepomp. De performantie van warmtepompen hangt bovendien af van het isolatieniveau van de woning en het al dan niet aanwezig zijn van bijvoorbeeld grondverwarming. De voorstellen van de CREG zullen heel wat gezinnen opzadelen met een hogere energiefactuur. Bovendien vinden wij dat de keuzevrijheid van mensen niet mag worden aangetast. De CO2-hysterie en de daaruit voortvloeiende klimaatregelneverij moeten stoppen!"

“De energietransitie en de eraan gekoppelde obsessie voor de installering van warmtepompen zorgt er voor dat de consument wel degelijk de dupe van het verhaal is”, besluit Ravyts. “Het Vlaams Belang roept de federale onderhandelaars dan ook op om daadwerkelijk te kiezen voor een ecorealistisch energiebeleid en een streep te trekken onder het energiebeleid van Vivaldi.”