Vlaams Belang steunt gerechtelijke actie veehouders tegen stikstofdecreet
Het Vlaams Belang steunt de beslissing van de Vlaamse Veehouders om het toekomstige stikstofdecreet meteen aan te vechten voor het Grondwettelijk Hof. “Het is duidelijk dat landbouw het hete hangijzer van 2023 wordt voor de Vlaamse regering”, zegt Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin. “De vraag is of we nog landbouw willen in Vlaanderen en wij zeggen duidelijk ja. Daarom stellen wij voor om van een wit blad te beginnen waarbij alle actoren van in het begin bij betrokken zijn.”
De vzw Verenigde Veehouders heeft met de steun van advocaat Walter Van Steenbrugge alles voorbereid om het stikstofakkoord, zodra het in een decreet wordt gegoten, aan te vechten voor het Grondwettelijk hof. In februari sloot de Vlaamse regering het zogenaamde Krokusakkoord, waarmee beslist werd dat verschillende landbouwbedrijven verplicht hun deuren moeten sluiten en de anderen erg strenge normen opgelegd krijgen om zo de stikstofuitstoot te beperken. De verstrekkende gevolgen van dit akkoord zorgen voor veel beroering in de samenleving en boerenprotesten. Zo werden er meer dan 20.000 bezwaarschriften tegen ingediend.
Vlaams Parlementslid Stefaan Sintobin heeft contact met de Vlaamse Veehouders. “Ze beschikken over heel veel wetenschappelijke kennis om het huidige stikstofakkoord onderuit te halen”, zegt Sintobin, die de gerechtelijke acties steunt. “En wellicht zullen er nog volgen. De onvrede is dan ook groot aangezien het hier gaat om de toekomst van bedrijven, landbouwers, families en gezinnen.”
“Wij gaan niet mee in de Europese onrealistische en waanzinnige klimaatmaatregelen”
In januari zullen Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) zich buigen over de 20.000 bezwaren. “Ik zal ze hier allebei over ondervragen en eisen dat de bezwaren ernstig worden genomen”, aldus Sintobin. “Het is duidelijk dat landbouw het hete hangijzer van 2023 wordt voor de Vlaamse regering. Bovendien moet er ook nog een beslissing genomen worden over een nieuw mestactieplan (MAP7) en wachten wij nog altijd op de socio-economische impact van een studie over het huidige stikstofakkoord.”
Het Vlaams Belang stelt zich ook vragen bij de dramasetting van minister Demir en verwijt haar onvoldoende oog te hebben voor het belang van de landbouw. “We willen constructief meewerken aan een oplossing, maar vooral de toekomst van onze land- en tuinbouw staat hierbij voorop”, besluit Sintobin. “Wij gaan niet mee in de Europese onrealistische en waanzinnige klimaatmaatregelen. De vraag is of we nog landbouw willen in Vlaanderen en wij zeggen duidelijk ja. Daarom stellen wij voor om van een wit blad te beginnen waarbij alle actoren van in het begin bij betrokken zijn.”