Persberichten
donderdag, 01 dec 2022

Vlaams Belang stemt tegen dotatie VREG: “Regulator handelt niet in het algemeen belang”

Foto: iStock. Vlaams Belang stemt tegen dotatie VREG: “Regulator handelt niet in het algemeen belang”

Het Vlaams Belang heeft vandaag tegen de dotatie van de Vlaamse Regulator voor Elektriciteit en Gas (VREG) gestemd. De regulator vroeg het Vlaams Parlement om goedkeuring te verlenen aan een dotatie van meer dan zeven miljoen euro. Dat geld wil ze gebruiken om haar werking in 2023 te financieren. “De VREG handelt niet in het algemeen belang, voert in volle energiecrisis het capaciteitstarief in en verhoogt de nettarieven”, zegt Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang). “Daar kunnen wij onmogelijk onze steun aan verlenen.”

De Vlaamse energieregulator staat onder toezicht van het Vlaams Parlement en krijgt jaarlijks een bedrag uit het Energiefonds voor haar werking. Voor 2023 vroeg ze aan het Vlaams Parlement een dotatie van 7.284.000 euro goed te keuren. Het jaar ervoor bedroeg de dotatie ‘slechts’ 6.556.000 euro. “De VREG vraagt alweer een grotere bijdrage van de Vlamingen terwijl ze voor diezelfde Vlamingen het leven aanzienlijk duurder maakt”, reageert Van Rooy.

“De VREG vraagt alweer een grotere bijdrage van de Vlamingen terwijl ze voor diezelfde Vlamingen het leven aanzienlijk duurder maakt”

De regulator wil vanaf 1 januari 2023 het capaciteitstarief invoeren. Uit een studie van de Universiteit Gent bleek eerder al dat het nieuwe tarief vooral gezinnen met een heel laag verbruik zal treffen. Voor de allerkleinste verbruikers zou de stroomfactuur tot 100 euro duurder kunnen uitvallen. “Het capaciteitstarief is fundamenteel onrechtvaardig”, vervolgt het Vlaams Parlementslid. “Het Vlaams Belang verzet zich al sinds het begin tegen de invoering ervan.” 

Ook de aankondiging van de VREG dat volgend jaar de nettarieven voor elektriciteit en gas verhoogd zullen worden, valt volgens de partij niet te rechtvaardigen. “In volle energiecrisis vraagt de regulator niet aan de distributienetbeheerders om ook een inspanning te leveren, maar wentelt ze nog meer kosten op de Vlaamse gezinnen af.” Voor een gemiddeld Vlaams gezin zouden de hogere nettarieven een verhoging van de energiefactuur met 37 euro betekenen.

“De VREG beweert te streven naar een betaalbaar energiesysteem en in het algemeen belang te handelen, maar daar merken we helemaal niks van”, besluit Van Rooy. “We kunnen daarom onmogelijk onze goedkeuring geven aan de dotatie die de VREG naar voor schuift.”