Persberichten
zaterdag, 29 jun 2024

Vlaams Belang stelt lokaal speerpuntenprogramma voor

Het Vlaams Belang stelde vandaag in Mechelen zijn lokaal speerpuntenprogramma voor waarmee het naar de lokale en provinciale verkiezingen van 13 oktober trekt. “In de helft van de Vlaamse gemeenten zijn we de grootste partij”, zegt nationaal voorzitter Tom Van Grieken. “De verkiezingen van juni, waren die van de versterking. De verkiezingen van oktober worden die van de verankering. We gaan Vlaanderen weer van ons maken, gemeente per gemeente.”

In de Nekkerhal in Mechelen stelde het Vlaams Belang vandaag zijn speerpuntenprogramma met 43 speerpunten voor. Daarin ligt de klemtoon op veiligheid en migratie, maar ook op het sociale karakter van de gemeenten. Zo wil de partij een wettelijke regeling invoeren, gebaseerd op de voormalige wet Gol, waardoor gemeenten in welbepaalde omstandigheden een vestigingsstop kunnen toepassen om de migratiedruk van antwoord te kunnen dienen. Het Vlaams Belang wil ook een ‘Meldpunt Illegaliteit’ opzetten in elke politiezone om de uitwijzing van illegalen en criminele vreemdelingen actief te ondersteunen.

Huisvestingsmaatschappijen, steden en gemeenten moeten voor het Vlaams Belang binnen de wettelijke mogelijkheden voorrang geven aan personen die enkel over onze nationaliteit beschikken. Lokale huisvestingsmaatschappijen moeten bovendien nauwlettend toezien op de verplichte kennis van het Nederlands, zodat elke sociale huurder in de toekomst behoorlijk Nederlands spreekt.

“In de Wetstraat is men misschien het signaal van de kiezer vergeten, maar in de Dorpsstraat niet”

Opvallend: het Vlaams Belang wil ook dat de burgemeester rechtstreeks verkozen wordt. Wie de meeste stemmen haalt in een gemeente wordt automatisch burgemeester. “Het kan niet dat nationale voorzitters gaan bepalen wat lokale burgemeester moeten doen”, zegt Van Grieken daarover. “Het bestuur van Vlaamse gemeenten is te belangrijk om te vervallen tot deel van een uit Brussel aangestuurde koehandel.” 

De Vlaams Belang-voorzitter is ook erg scherp voor de Vlaamse en federale formatie. ”We hebben vijf jaar lang van de daken geschreeuwd dat N-VA in zee zou gaan met de socialisten als het Vlaams Belang niet de grootste partij zou worden”, klinkt het. “Een stem op Bart De Wever is een stem op de socialisten. We gaan onze lokale inplanting versterken, want echte verandering komt van onderuit. De verkiezingen van juni waren die van de versterking. De verkiezingen van oktober worden die van de verankering. In de Wetstraat is men misschien het signaal van de kiezer vergeten, maar in de Dorpsstraat niet.”