Persberichten
dinsdag, 27 aug 2024

Vlaams Belang roept Gilkinet op om verbod op nachtvluchten DHL in te trekken

Vandaag kwam op vraag van onder meer het Vlaams Belang de commissie Mobiliteit vervroegd samen. Dat gebeurde naar aanleiding van het verbod om toestellen van pakjeskoerier DHL in te zetten tijdens nachtvluchten van en naar de luchthaven van Zaventem. “Dit heeft ernstige gevolgen voor de werkgelegenheid in de regio”, aldus Kamerlid Britt Huybrechts (Vlaams Belang). 

DHL genoot de voorbije tien jaar een uitzonderingsmaatregel in de regelgeving voor nachtvluchten waardoor ze Boeing 777-toestellen toch mocht inzetten. Aftredend minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) maakte met zijn instructie in alle stilte, terwijl het federale parlement ontbonden was, een einde aan die uitzonderingsmaatregel. Het Vlaams Belang wees meteen op de enorme schade die de heimelijke actie van de Ecolo-minister zou aanrichten. 

“De luchthaven van Zaventem is na de haven van Antwerpen de tweede grootste economische motor van dit land”, zegt Huybrechts. “Dit is een rechtstreekse aanval op de Vlaamse welvaart. Bedrijven zoals DHL zijn niet alleen verantwoordelijk voor het transport van goederen. Ze creëren ook duizenden directe en indirecte jobs.”

“Het Vlaams Belang zal het alleszins niet laten passeren dat een linkse Franstalige partij misbruik maakt van een ontslagnemende regering om de Vlaamse welvaart aan te vallen”

Huybrechts wierp Gilkinet in de commissie voor dat hij een “ondoordachte beslissing neemt zonder de impact op de werkgelegenheid of de Vlaamse welvaart in overweging te nemen”. Het Kamerlid laakte ook het gebrek aan overleg met de betrokken partijen. “Het is onder meer om zulke ondoordachte en schadelijke beslissingen te vermijden dat we recent nog een wetsvoorstel indienden om de luchthaven van Zaventem te regionaliseren. De luchthaven is té belangrijk voor onze welvaart.”

“Ik roep u dan ook hier en nu op om dit besluit te heroverwegen”, besloot Huybrechts. “. Het is van groot belang dat we samen met de betrokken partijen een oplossing vinden die zowel de economische belangen als de zorgen van de burgers in acht neemt. Het Vlaams Belang zal het alleszins niet laten passeren dat een linkse Franstalige partij misbruik maakt van een ontslagnemende regering om de Vlaamse welvaart aan te vallen.”