Persberichten
woensdag, 17 jul 2024

Vlaams Belang roept federale regering op niet deel te nemen aan boycot door Ursula Von der Leyen

Foto: iStock. Vlaams Belang roept federale regering op niet deel te nemen aan boycot van Ursula Von der Leyen

Het Vlaams Belang roept de federale regering op om niet deel te nemen aan de boycot die voorzitter van de Europese Commissie Ursula Von der Leyen uitgeroepen heeft over Hongarije. “Von der Leyen mag zich, in haar zoektocht naar Europese steun, niet profileren op kap van landen zoals Hongarije”, zegt Kamerlid Britt Huybrechts. “Vandaag is het Hongarije, volgende keer misschien Italië of Nederland, of ieder ander land dat niet blind in de pas van de EU wenst te lopen.”

De aangekondigde boycot van het Hongaars voorzitterschap van de EU is onuitgegeven en opmerkelijk. De rechtstreekse aanleiding vormt het initiatief van de Hongaarse premier Victor Orban, om zowel bij de Russische president Poetin als de Chinese president Xi Ping te pleiten voor vredesonderhandelingen met Oekraïne. “Een niet-verkozen commissievoorzitter eist met haar boycot de facto het monopolie op buitenlandse betrekkingen op, wat neerkomt op een verdere uitholling van de bevoegdheden van de natiestaten”, aldus Huybrechts. “Deze boycot is een gevaarlijk precedent dat bilaterale diplomatieke initiatieven van lidstaten onderwerpt aan de goedkeuring van een niet democratisch verkozen Europese Commissie.”

“Von der Leyen toont weinig respect voor een lidstaat en haar democratisch verkozen regering”

“De Europese Commissie heeft tot nu toe zelf geen enkel pad naar de vrede voorgesteld en werkt elke verdere escalatie van het conflict in de hand, ondermeer door Oekraïne nu al een toetreding tot de EU te beloven”, stelt Europees Parlementslid Gerolf Annemans. “De boycot moet gezien worden in het licht van de mogelijke herverkiezing van von der Leyen als voorzitter van de Commissie. Zij is de enige kandidaat om zichzelf op te volgen, wat niet wil zeggen dat zij op voorhand zeker is van haar aanstelling door het Europees Parlement. Von der Leyen is dus op zoek naar een meerderheid en de straffe taal en actie tegen Hongarije zouden haar in het Europees Parlement aan die meerderheid moeten helpen.”

Het Vlaams Belang veroordeelt deze boycot scherp, en verzoekt de federale regering hieraan niet deel te nemen. “De Commissievoorzitter schept een gevaarlijk precedent dat van weinig respect getuigt tegenover een lidstaat en haar democratisch verkozen regering”, besluit Huybrechts, die de minister van Buitenlandse Zaken hierover zal ondervragen. “Bilaterale diplomatieke initiatieven moeten het voorrecht blijven van soevereine natiestaten. Afgezien daarvan kan men zich uiteraard afvragen of Viktor Orbans initiatief veel indruk maakt op Rusland.”