Persberichten
woensdag, 11 sep 2024

Vlaams Belang reikt N-VA de hand voor Vlaamse formatie

Afgelopen dinsdag werd de derde en naar verluidt laatste nota van Vlaams formateur Matthias Diependaele (N-VA) opnieuw afgekeurd. Ditmaal door cd&v-voorzitter Sammy Mahdi. “Deze formatie wordt misbruikt als campagne-instrument. Niet het belang van de Vlamingen, maar het behoud van hun burgemeester- en schepenpostjes staat voorop”, zegt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Luister nu eindelijk eens naar de stem van het volk, en laat ons samen als de twee grootste partijen van Vlaanderen aan tafel zitten.”

Na de verkiezingen van 9 juni werd het Vlaams Belang louter uit beleefdheid uitgenodigd door N-VA. In tegenstelling tot 2019, werden er geen onderhandelingsgesprekken gevoerd en ging de partij van Bart De Wever meteen aan de slag met cd&v en Vooruit. Nochtans heeft het Vlaams Belang evenveel zetels als N-VA in het Vlaams Parlement, met name 31. “De Wever stelde in zijn speech op 9 juni de democratie te zullen respecteren. Daar is niets van in huis gekomen, maar wij geven hem de kans om zijn belofte vooralsnog in te vullen”, aldus Van Grieken. 

“De kiezer heeft de kaarten geschud, en de uitkomst was heel duidelijk: de Vlaming wil een Vlaams en rechts beleid”

Gisteren mocht Diependaele tijdens het VTM-nieuws van Mahdi vernemen dat ook de laatste landingsnota voor de vorming van een Vlaamse regering naar de prullenmand verwezen werd. Vooruit hield de lippen nog stijf op elkaar, en hoefde ditmaal zelf geen stokken in de wielen te steken - zoals tijdens de federale formatie reeds het geval was. “De kiezer heeft de kaarten geschud, en de uitkomst was heel duidelijk: de Vlaming wil een Vlaams en rechts beleid”, zegt ook Vlaams fractieleider Chris Janssens. “Met socialisten en christendemocraten die naar links neigen als coalitiepartners zal daar niets van in huis komen. De cd&v zit bovendien als kleine partij in overlevingsmodus en zet het partijbelang boven het algemeen belang.”

Het Vlaams Belang is dan ook bereid om zelf in de Vlaamse regering te stappen. “Enkel een regering waar het Vlaams Belang deel van uitmaakt, zal verkiezingsbeloften invullen. We willen een regering die prioriteit geeft aan oplossingen voor de bekommernissen van alle Vlamingen. Met de huidige beoogde partners, zullen deze voor alle betrokken partijen dode letter blijven”, besluiten Van Grieken en Janssens. “Vlaanderen verdient beter. Enkel met het Vlaams Belang zal er echte verandering komen.”