Vlaams Belang reageert met resolutie op BLM: “Moeten trots zijn op onze beschaving”
Ook in Europa laat Black Lives Matter van zich spreken. In verschillende Europese steden kwamen reeds antiracismebetogers de straat op. In Brussel, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Spanje ontaardden deze protesten in rellen en plunderingen. Europees Parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) diende een resolutie in die de problematiek aan de kaak stelt.
Naar aanleiding van de dood van George Floyd ontstond een golf van antiracismebetogingen in de Verenigde Staten. Deze betogingen veranderden evenwel in massale rellen en plunderingen, met chaos en anarchie tot gevolg. De protestbeweging waaide ook over naar Europa. In ons land, maar ook in onze buurlanden, kwamen duizenden mensen op straat.
Vlaams Belang over BLM: “Men projecteert opzettelijk Amerikaanse problemen naar Europa om te polariseren”
Dat (racistisch) politiegeweld ook tot de grieven behoort bij de Europese protesten, kan echter op weinig begrip rekenen bij Vandendriessche. “Politiegeweld mag mogelijk wel een probleem zijn in de Verenigde Staten dat echter door de Amerikaanse democratie en haar instellingen – niet de wetteloosheid van de straat – moet worden opgelost”, zo klinkt het. “Maar stellen dat eenzelfde probleem ook optreedt in onze steden is fel overtrokken.” Volgens Vandendriessche zijn de bewijzen hiervoor legio. “Vorige week nog zagen we hoe 10.000 manifestanten de coronaregels aan hun laars lapten in Brussel, om vervolgens aan het plunderen te slaan. In de oogluikende toelating en dus medeplichtigheid van links schuilt een manifeste rechtsongelijkheid ten aanzien van de burgers die wel de strenge regels naleven.”
Naast een protestgolf, kwam ook een nieuw discours overwaaien uit de Verenigde Staten. Men spreekt over zaken als ‘wit privilege’ en vandaliseert historische (stand)beelden. “Niet toevallig”, klinkt het nog bij Vandendriessche. “Systematisch projecteert men een Amerikaans probleem op een Europese of Vlaamse context. De problemen waar de VS mee kampen, zijn echter niet te vergelijken met onze situatie, maar door dat tóch te doen, importeert men een vorm van polarisatie die ons niet eigen is.” Ook het viseren van historisch erfgoed zou opzettelijk gebeuren. “Men wil onze samenleving demoraliseren, onze geschiedenis uitwissen, onze tradities ondermijnen en ons complexen aanpraten omwille van ons bestaan en ons verleden. Dit moeten we afwijzen. We moeten niet knielen of buigen, maar trots zijn op onze unieke en hoogstaande beschaving.”