Persberichten
maandag, 08 jan 2024

Vlaams Belang pleit voor verplichte quota voor aangepaste sociale woningen

Foto: iStock. Vlaams Belang pleit voor verplichte quota voor aangepaste sociale woningen

Het Vlaams Belang pleit voor verplichte quota voor het aantal sociale woningen die aangepast moeten zijn aan rolstoelgebruikers. “Als je de aandacht voor mindervaliden enkel aan de lokale autonomie van de woonmaatschappijen overlaat, blijven deze mensen helaas vaak in de kou staan”, zegt Vlaams Parlementslid Ilse Malfroot. In mei bracht ik aan het licht dat aangepaste woningen slechts 2,4 procent van het sociale huurpatrimonium uitmaakten, en daar is sindsdien geen enkele verbetering in gekomen.”

Uit recente cijfers blijkt dat vandaag nog steeds amper 2,39 procent van de sociale woningen geschikt is voor mensen met verminderde mobiliteit of voor rolstoelgebruikers, terwijl het aantal oudere huurders ieder jaar toeneemt. Bij twaalf huisvestingsmaatschappijen maakte het slechts 1 procent van hun aanbod uit. Er is zelfs een huisvestingsmaatschappij waar er geen enkele aangepaste woning in hun patrimonium is opgenomen. “Ondertussen is met 49,2 procent bijna de helft van de huurders ouder dan zestig”, aldus Malfroot. “Veel van die ouderen zijn slecht ter been en zijn genoodzaakt zich te verplaatsen in een rolstoel of met een looprekje. Het is onaanvaardbaar dat deze mensen niet zouden kunnen beschikken over een lift.”

“Met Diependaeles beleid komen oudere mensen, net als mensen met een beperking, in de kou te staan”

Het Vlaams Parlementslid klaagt aan dat sommige huisvestingsmaatschappijen nog steeds te weinig of zelfs geen inspanning doen om in een redelijk aanbod van aangepaste sociale woningen te voorzien. “Onderzoek wees eerder al uit dat minder mobiele mensen dubbel zoveel risico hebben om in armoede te belanden”, reageert Malfroot. “Ik herhaal dan ook mijn oproep aan de politieke verantwoordelijken om alsnog dringend werk te maken van een degelijk aanbod. Het kan niet dat mensen met een handicap door het beperkte aanbod op een wachtlijst terechtkomen en dan maar privaat moeten huren waar ze vaak belanden in dure woningen die in vele gevallen niet eens geschikt zijn.”

Malfroot is het absoluut niet eens met de reactie op de slechte cijfers die minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) vandaag in de media liet optekenen: “Volgens de minister zouden quota niet wenselijk zijn en laat je de beslissingen beter over aan de lokale autonomie van de woonmaatschappijen, omdat zij daar het beste zicht op hebben. Maar gelet op de slechte resultaten en het gebrek aan vooruitgang, is het duidelijk dat deze maatschappijen er dus niet 'het beste zicht’ op hebben. Met Diependaeles beleid gaan vele woonmaatschappijen andere prioriteiten leggen en komen oudere mensen, net als mensen met een beperking, letterlijk en figuurlijk in de kou te staan.”