Persberichten
dinsdag, 14 jan 2025

Vlaams Belang plaatst vraagtekens bij overname Cipal-Schaubroeck door buitenlandse speler

Het Vlaams Belang heeft zware bedenkingen bij de geplande verkoop van IT-dienstverlener Cipal-Schaubroeck aan het Nederlandse Total Specific Solutions (TSS), onderdeel van het Canadese Constellation Software. “Onze lokale besturen en zelfs de Vlaamse overheid dreigen voor hun IT volledig afhankelijk te worden van een buitenlandse beslissingsmaker”, stelt Vlaams Parlementslid Michiel Awouters scherp.

Cipal-Schaubroeck, ontstaan uit de fusie van de intercommunale Cipal en de private IT-groep Schaubroeck, speelt een cruciale rol in de dagelijkse werking van 280 Vlaamse gemeenten. Daarmee beheerst deze speler maar liefst 70 procent van deze markt. Cipal-Schaubroeck ontwikkelt en beheert softwaretoepassingen voor gemeentelijke administratie, belastingen, bouwdossiers en zelfs het Vlaams fiscaal platform. “Deze infrastructuur is het digitale kloppend hart van ons openbaar bestuur”, benadrukt Awouters. “De uitverkoop aan een buitenlandse speler ondermijnt onze digitale soevereiniteit.”

De overname komt bovendien niet uit de lucht vallen. Uit recent onderzoek blijkt dat in augustus 2024 contracten van de intercommunale Cipal naar de commerciële NV werden overgedragen, vermoedelijk om de verkoopprijs te maximaliseren. “Dit ruikt naar strategische uitverkoop”, klinkt het bij het Vlaams Parlementslid. “Het Vlaams regeerakkoord spreekt nochtans over het belang van strategische autonomie en de verankering van kennis. Dit lijkt daar haaks op te staan.”

“Hoelang blijven we onze cruciale sectoren uitverkopen?”

Awouters maakt ook de vergelijking met Electrabel. “We betreuren nog steeds hoe de controle over onze energieproductie in buitenlandse handen verdween. Nu dreigt hetzelfde te gebeuren met onze digitale infrastructuur. Hoelang blijven we onze cruciale sectoren uitverkopen?”

Het Vlaams Belang roept de Vlaamse Regering op om in te grijpen. “De uitverkoop van strategische kennis en technologie moet stoppen”, besluit Awouters. “De Vlaamse overheid moet alle mogelijkheden bekijken, zoals tussenkomst via PMV (Participatiemaatschappij Vlaanderen), om ervoor te zorgen dat deze cruciale toepassingen Vlaams blijven. Strategische autonomie is geen holle slogan, maar een dringende noodzaak.”