Vlaams Belang na Chovanec-drama: “Politie moet duidelijkere richtlijnen krijgen”
Het Vlaams Belang stelt zich ernstige vragen inzake het drama rond Jozef Chovanec, de Slovaak die overleed na onprofessioneel politieoptreden in Charleroi. Het Vlaams Belang merkt overal wanbeheer op: “Het toenmalige BiZa-kabinet Jambon was op de hoogte, maar Jan Jambon (N-VA) zelf wist zogezegd van niks. Het parket is dan al weer zeer lang met het onderzoek bezig. En tot slot vraagt de politie al jaren vruchteloos om duidelijke richtlijnen bij arrestanten met een psychiatrische aandoening.” De partij meent echter dat de eisen rond het ontslag van Jambon als minister-president kaderen in “paarsgroene formatiemanoeuvres”.
In februari van 2018 werd Jozef Chovanec opgepakt in de luchthaven van Charleroi na agressie jegens een stewardess. De man wordt opgesloten in een politiecel in de luchthaven, maar verwondt zichzelf ernstig waarna zes agenten hem in bedwang moeten houden. Ondanks de ernst van de situatie maken de agenten plezier en één van hen doet hierbij zelfs Adolf Hitler na. Nadat de ambulanciers toekomen en een kalmeermiddel toedienen blijkt Chovanec niet langer een hartslag te hebben.
“Laat het duidelijk zijn: de beelden die we te zien kregen, tonen onacceptabel gedrag”, zo reageert de voorzitter van de commissie Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Dat besmeurt het imago van alle agenten doorheen het land die wel hun werk goed en integer doen.”
Depoortere (Vlaams Belang): “Zaak-Chovanec is ernstig, maar we gaan ook niet meehuilen met de wolven in het paarsgroene bos tegen N-VA”
“In het bredere politieke plaatje is er echter alweer overal wanbeheer te bespeuren”, vervolgt Depoortere. “Al jaren vragen politievertegenwoordigers om duidelijke richtlijnen bij incidenten zoals dat van Chovanec en al jaren liet en laat men dat na. En wat de toenmalige bevoegde minister Jambon betreft: of hij wist zelf van de zaak wat van hem een onbetrouwbare leugenaar zou maken, ofwel wist enkel zijn kabinet ervan, wat wijst op wanbeheer. Dus ofwel is het onbetrouwbaarheid, ofwel onkunde: in beide gevallen was hij als binnenlandminister politiek verantwoordelijk.”
Het Vlaams Belang acht de zaken dus ernstig, maar vindt ontslag als Vlaams minister-president desondanks niet langer aan de orde. “Jambon is nu eenmaal geen minister van Binnenlandse Zaken meer en gaf eind 2018 al zijn ontslag”, besluit Depoortere. “Bovendien zou het nogal fel afsteken tegenover bijvoorbeeld justitieminister Koen Geens (CD&V) die na Julie Van Espen doodleuk bleef zitten, om maar één andere minister te noemen. Deze zaak is te ernstig om te laten verglijden in politieke spelletjes waarbij paarsgroen haar legitimiteit wil verdienen ten koste van de N-VA.”