Nieuws
dinsdag, 16 jun 2020

Vlaams Belang maakt brandhout van afgelopen coronabeleid in nieuw boek

Het Vlaams Belang heeft deze voormiddag op haar hoofdkwartier en haar Facebookpagina het ‘Coronablunderboek’ voorgesteld. De boekvoorstelling werd gegeven door auteurs Chris Janssens en Barbara Pas, fractieleiders voor het Vlaams Belang in respectievelijk het Vlaamse Parlement en de Kamer, en ingeleid door partijvoorzitter Tom Van Grieken. Het boek, dat ongeveer 150 bladzijdes telt, geeft een chronologisch overzicht van de grootste fouten die zijn gemaakt door de Belgische en Vlaamse regering, “van het minimaliseren van het risico en gevaar in februari en maart tot het huidig en aanhoudend fiasco met de mondmaskers.”

Eerder vandaag stelde het Vlaams Belang het ‘Coronablunderboek’ voor. Het werk heeft een spraakmakende cover waarbij minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) geblinddoekt te zien is door een mondmasker. Het boek behandelt zowel het federale luik als het deelstatelijke en concludeert dat niet alleen de regerende partijen en hun politici hebben bijgedragen aan de ‘blunderpolitiek’, maar ook de Belgische staatsstructuur zelf. Het boek eindigt met een pleidooi voor homogene bevoegdheden in de zorg en kleinere woonzorgcentra en benadrukt tevens de dringende nood aan een parlementaire onderzoekscommissie, zowel op Vlaams als op federaal niveau.

Vlaams Belang eist parlementaire onderzoekscommissies op Vlaams en federaal niveau: “Van tekorten in beschermende kledij over te weinig testen en het liegen rond de mondmaskers, het was en is een knoeiboel”

“Men was absoluut niet voorbereid”, zo zei Pas tijdens de voorstelling. “Men heeft eerst strategisch fouten gemaakt - zo werd de mondmaskervoorraad vernietigd. Dan heeft men de zaken onderschat en geminimaliseerd en wie het wel ernstig nam werd uitgescholden door De Block en co. Ten slotte heeft men het eindeloos geknoei met de meest vage taal aan de man gebracht. Van tekorten in beschermende kledij, over te weinig testen en het liegen rond de mondmaskers, het was en is een knoeiboel. En met de Defensie-mondmaskers hebben we er het einde nog niet van gezien. Het mag duidelijk zijn: Er zijn parlementaire onderzoekscommissies nodig.”

“Op Vlaams niveau was het niet veel beter”, zei ook Janssens. “5.000 van de dodelijke coronaslachtoffers vielen in woonzorgcentra. Het is onmiskenbaar dat het beter zou gegaan zijn als Vlaanderen homogene bevoegdheden had, maar minister-president Jan Jambon (N-VA) en zorgminister Wouter Beke (CD&V) hebben steken laten vallen en opportuniteiten gemist. Vlaanderen kon zelf het voortouw nemen waar de federale overheid treuzelde en zo ook onze woonzorgcentra veiliger maken. In de plaats hebben we zelf getreuzeld met testen en mondmaskers. Rusthuispersoneel werd in bepaalde gevallen zelfs verboden om mondmaskers te dragen en men liet ze soms zelf werken met ziektesymptomen. Het aantal doden hierdoor is immens.”

Conclusies Coronablunderboek: Homogene bevoegdheden en kleinere, intiemere woonzorgcentra

Als advies geeft de partij - deels in lijn met wat Zorgnet-Icuro eerder al zei - om de zorgbevoegdheden volledig naar de deelstaten over te hevelen, al schuift het Vlaams Belang duidelijk de Gemeenschappen hierbij naar voren, niet de Gewesten. “Zo krijgen we één verantwoordelijke minister in Vlaanderen die niet gebonden is door versnippering van bevoegdheden of ellenlang interministerieel overleg”, aldus nog Pas.

Daarnaast wil het Vlaams Belang ook dat de woonzorgcentra hervormd worden tot kleinere ‘leefbubbels’ in plaats van grote industriële centra met honderden of zelfs duizend inwoners. Een kleiner aantal mensen moet zo hun dagelijks leven kunnen opnemen in een eigen leefruimte, ondersteund door een eigen team van een zorgkundige, logistiek medewerker en huishoudmedewerker. “Dit is ouderenzorg op mensenmaat, maar ook gezonde en veilige zorg”, besloot Janssens.

U kan hier het Coronablunderboek aanschaffen.