Vlaams Belang laakt naïeve houding Diependaele over neergang industrie
Volgens Vlaams minister-president Diependaele, tevens bevoegd voor onder meer Economie en Industrie, is er geen reden tot negativiteit over de toestand van de Vlaamse industrie. Nochtans trok de sector, bij monde van onder meer Voka en Essencia, al meermaals aan de alarmbel. “Met reden”, zegt Vlaams Parlementslid Michiel Awouters (Vlaams Belang). “Het aantal faillissementen in Vlaanderen stevent af op een record. De meeste jobs die verdwijnen situeren zich binnen de industrie. Tijd dat de Vlaamse regering actie onderneemt om onze industrie weer een toekomst te geven. In de beleidsnota wordt echter slechts zeer vaag verwezen naar het afstappen van het goldplating-beleid. Dit zet de deur wagenwijd op voor Vooruit, de coalitiepartner van N-VA, om de regering aan te zetten om ook de komende jaren aan goldplating te doen.”
Van Hool, Sappi, Bandag, Ontex, Audi Vorst, … De lijst met bedrijven die hun poorten sluiten in Vlaanderen is eindeloos. Van januari tot september alleen gingen dit jaar al 4.896 bedrijven failliet. Ongeveer 10.000 Vlamingen verloren hun job. Het hoogste aantal in maar liefst twaalf jaar. De grootste klap lijkt echter nog te moeten komen. Uit een rondvraag van Voka is gebleken dat zeven op tien bedrijven uit de energie-intensieve sector van mening zijn dat de economische situatie negatief tot zeer negatief is.
“De houding van de minister-president is onbegrijpelijk”, aldus Awouters. “In de commissie heb ik hem al verschillende keren bevraagd over de maatregelen die de Vlaamse Regering zal nemen ter ondersteuning van onze industrie. In plaats van de ernst van de situatie te erkennen, verwijst hij telkens naar de kracht van de Vlaamse economie. Uiteraard beschikt Vlaanderen over een sterk economisch weefsel, maar dat is in grote hoofdzaak te wijten aan het harde werk van onze ondernemers en werknemers.”
“Het feit dat Vlaanderen nog zo welvarend is ondanks, niet dankzij het wanbeleid van de afgelopen jaren”
“De verschillende overheden hebben er de afgelopen jaren alles aan gedaan om het hen moeilijk te maken. Denk maar aan de waanzinnige klimaatregels, het ongebreidelde globalisme dat leidt tot concurrentievervalsing uit landen als China en een hele hoop administratieve rompslomp die de verschillende overheden afvuren op onze ondernemers”, vervolgt het Vlaams Parlementslid. “Het feit dat Vlaanderen nog zo welvarend is, is ondanks, niet dankzij het (wan)beleid van de afgelopen jaren. Het is een gemiste kans dat deze Vlaamse regering het afstappen van het goldplating-beleid niet expliciet en eenduidig heeft opgenomen in de beleidsnota. Het risico dat de socialisten van Vooruit het regeringsbeleid toch in die richting duwen is namelijk zeer reëel.”
De toekomst lijkt er niet rooskleurig uit te zien. Op basis van een rondvraag van Voka en getuigenissen van verschillende zakenadvocaten dreigt de grootste ontslaggolf volgend jaar pas op ons af te komen. “We hebben dringend nood aan actie, ook van de Vlaamse Regering”, concludeert Awouters. “De goldplating-waanzin van vorige legislatuur moet teruggedraaid worden, denk hierbij aan het nefaste stikstofdecreet. Verder moet de regering het vergunningenbeleid versoepelen en de administratieve lasten drastisch verminderen.”