Vlaams Belang kant zich tegen nieuwe installatiepremie zonnepanelen
De Vlaamse regering kondigde aan dat er weer subsidies zullen worden uitgereikt aan mensen die vanaf januari 2021 nieuwe zonnepanelen installeren. De subsidie neemt de vorm aan van een jaarlijkse investeringspremie die kan oplopen tot 1.500 euro per woning. In totaal wordt er 32 miljoen euro per jaar uitgetrokken voor het uitkeren van ongeveer 21.000 groene klimaatpremies. “Onvoorstelbaar dat de Vlaamse regering zoveel belastinggeld steekt in een gezonde zonnepanelenmarkt, terwijl voor duizenden Vlaamse alleenstaanden en gezinnen die hun hoge energiefactuur niet meer of nog nauwelijks kunnen betalen zo’n jaarlijkse premie van 1.500 euro méér dan welkom zou zijn”, reageert Vlaams Parlementslid Sam Van Rooy (Vlaams Belang).
Vlaams minister voor Energie, Zuhal Demir (N-VA), wil met een installatiepremie het wegvallen van de terugdraaiende teller voor nieuwe installaties van zonnepanelen vanaf 2021 compenseren. Wie dit jaar nog zonnepanelen plaatst blijft onder het systeem van de terugdraaiende teller vallen, maar wie vanaf 2021 nieuwe zonnepanelen plaatst zou dus een premie ontvangen. Opmerkelijk, want de Vlaamse energieregulator (VREG) stelt dat het verdwijnen van de terugdraaiende teller zo goed als geen nadelige gevolgen zou hebben. Sterker: de VREG stelt zelfs dat tot 60 procent van de zonnepaneeleigenaars gebaat zal zijn bij het verdwijnen van de terugdraaiende teller en het bijhorende nieuwe nettarief gebaseerd op het werkelijke gebruik. Daarnaast worden nieuwe kleine installaties van zonnepanelen ook niet meer gesteund via het systeem van groenestroomcertificaten. Toch lag de verkoop van zonnepanelen in 2019 op het hoogste niveau in zeven jaar. Daarmee wordt zelfs opnieuw het niveau van de subsidiejaren benaderd.
“Met dit beleid lijkt het er op dat Demir geen vertrouwen heeft in de VREG”
“Het argument dat de premie het verdwijnen van de terugdraaiende teller moet compenseren, doet vermoeden dat minister Demir geen vertrouwen heeft in de berekeningen van de VREG of in de marktwerking”, reageerde Van Rooy in de Commissie Energie. “De premie doet ook denken aan de jarenlange oversubsidiëring van zonnepanelen door middel van groenestroomcertificaten. Deze subsidiëring leidde uiteindelijk tot een historische schuldenput en een forse stijging van de elektriciteitsfactuur.”
Het huidige Vlaamse Regeerakkoord hamert er nochtans op dat “elke vorm van oversubsidiëring moet vermeden” worden. “Demir blijft de groene klimaatlobby achternalopen”, besluit Van Rooy. “In plaats van 32 miljoen per jaar te investeren in het bestrijden van energiearmoede bij alleenstaanden en gezinnen, kiest deze Vlaamse regering voor een klimaatpremie die enkel gegoede mensen bevoordeelt. Dit is in feite een transfer van belastinggeld van arme mensen naar welgestelde mensen, en dit allemaal omwille van de klimaatreligie die deze Vlaamse Regering wil belijden.”