Persberichten
donderdag, 15 jun 2023

Vlaams Belang hekelt juridisch bindende overeenkomst tussen Vlaamse regering en WEF

De Vlaamse regering heeft op 1 januari 2022 een juridisch bindende overeenkomst -  een zogenaamde ‘Associate Partnership Agreement’ – afgesloten met het World Economic Forum (WEF). Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister-president Jan Jambon op een parlementaire vraag van Sam van Rooy (Vlaams Belang). Opvallend: de Vlaamse regering blijkt – wereldwijd – zelfs de enige regering te zijn die een dergelijke overeenkomst afsloot met het WEF. “Ik vraag minister-president Jambon om deze overeenkomst op te zeggen, reageert Van Rooy. Het is te gek voor woorden dat de Vlaamse overheid Vlaanderen juridisch bindt aan een wereldwijde organisatie die een uitgesproken globalistische agenda nastreeft die haaks staat op de natiestaten, op de democratie en op de (keuze)vrijheid van de burger.

Op sociale media is er reeds heel wat over gezegd en nu wordt het door Vlaams minister-president Jan Jambon ook officieel bevestigd: er bestaat wel degelijk een juridisch bindende overeenkomst tussen de Vlaamse overheid en het WEF, van de Duitse econoom Klaus Schwab. Het gaat om een zogenaamde ‘Associate Partnership Agreement’. De Vlaamse regering betaalt er jaarlijks 180.000 Zwitserse Frank voor, omgerekend 185.665 euro. Jambon wijst op de “zichtbaarheid en netwerkingscapaciteit verbonden aan het lidmaatschap” en het bijhorende recht op deelname aan de jaarlijkse Davos-meeting in Zwitserland.

Uit het antwoord van Jambon blijkt echter dat het engagement van de Vlaamse regering in het WEF niet beperkt blijft tot netwerken in Davos om meer investeringen naar Vlaanderen te halen. Zo neemt de Vlaamse overheid ook deel aan partnerbriefings van het WEF, aldus de minister-president in zijn antwoord. De Vlaamse regering engageert zich bovendien ook in een zogenaamd ‘Centre for Regions, Trade and Geopolitics’ van het WEF, een thematisch platform. Verder maakt Jambon duidelijk dat nog uitgeklaard moet worden aan welke WEF-projecten de Vlaamse regering zal deelnemen. Wel geeft hij toe dat “Vlaanderen de enige deelstaat is die lid is van het WEF” en dat “de organisatie erkent dat dit een uitzonderlijke situatie is”.

“Het WEF is helemaal geen neutraal en vrijblijvend forum voor overleg en netwerking, zoals Jambon laat uitschijnen. Jambon moet dit zogeheten ‘partnerschap’ dan ook meteen opzeggen.”

Voor Van Rooy is het zogeheten ‘partnerschap’ van de Vlaamse regering met het WEF niet zo onschuldig als Jambon doet uitschijnen. Het parlementslid wijst daarvoor naar teksten die te lezen zijn op de website van het WEF. “Het WEF haalt bijvoorbeeld uit naar de directe democratie in Zwitserland, omdat daardoor referenda worden georganiseerd over fundamentele kwesties, bijvoorbeeld immigratie, die niet in de agenda van het WEF passen. Over migratie stelt het WEF zelf dat het een opportuniteit is om onze verouderende bevolking aan te vullen (lees: vervangen), zonder te spreken over de culturele gevolgen hiervan”, aldus Van Rooy. “De strategie en doelstellingen van het WEF tonen aan dat het veel meer is dan een neutraal forum voor overleg en netwerking. Kijk alleen al maar naar het ‘framework voor wereldwijde actie’ inzake digitale veiligheid en over de grenzen de vrije meningsuiting op internet, dat het WEF aan de overheden probeert op te dringen.” 

Van Rooy roept de Vlaamse regering dan ook op het Vlaamse juridisch bindende zogeheten ‘partnerschap’ met het WEF meteen op te zeggen. “De Vlaamse regering is nota bene de enige overheid die een officiële partnerschapsovereenkomst afsloot met het WEF. Dat moet tot nadenken stemmen”, aldus Van Rooy, die concludeert: “Overheden horen geen juridisch bindende partnerschappen af te sluiten met particuliere organisaties die een specifieke politieke agenda nastreven. En al zeker niet met het WEF, dat uitgesproken globalistisch, pro immigratie en pro diversiteit is, dat via een CO2-hysterische klimaatagenda aanstuurt op steeds meer overheidscontrole, en dat de soevereiniteit en de democratie van de natiestaten alsook de individuele keuzevrijheid van de burgers ondergraaft. Met netwerken en investeringen aantrekken is vanzelfsprekend helemaal niets mis, maar dat is perfect mogelijk buiten het globalistische WEF.”