Vlaams Belang hekelt “het Brussels relanceplan dat er geen is”
Vlak voor het afsluiten van een bijzonder parlementair werkjaar keurde het Brussels Parlement een bijzondere ordonnantie goed, die de regering moet toelaten 120 miljoen euro te besteden aan een ‘relanceplan’. Het Vlaams Belang zegt “niet onder de indruk te zijn” en spreekt van “een verkapte begrotingswijziging die enerzijds geld rondstrooit en anderzijds een aantal koerscorrecties binnen het beleid moet mogelijk maken.”
Omdat de volmachtenregeling voorbij is, moest de Brusselse regering voor haar vijfde pakket maatregelen langs het parlement passeren. Er werden budgetten uitgetrokken in de sociaaleconomische domeinen, voor de pijler welzijn en gezondheid en voor de domeinen territoriale ontwikkeling, waaronder woningbouw, en leefmilieu. Minister van Financiën Sven Gatz (Open Vld) benadrukte dat ‘dit een noodgreep is’ en dat ‘het geld later tijdens de begrotingsbesprekingen in september op andere posten zal worden gecompenseerd’.
“Replanceplan? Sinterklaas heeft in Brussel een PS-lidkaart gekregen”
Volgens het Vlaams Belang probeerde minister-president Rudi Vervoort (PS) echter met de plannen zijn eigen imago en dat van zijn regering op te poetsen. De laatste maanden was immers stevige kritiek gegroeid door het laattijdig optreden en een gebrek aan coördinatie van het veiligheid- en preventiebeleid. Nergens in België was er meer oversterfte dan in Brussel.
“Het plan van de regering overtuigt totaal niet”, analyseert Dominiek Lootens-Stael (Vlaams Belang), die wegens de gevolgen van een operatie de werkzaamheden van het parlement van op afstand moest volgen. “Een amalgaam van cadeaus waarvan de economische zin niet altijd duidelijk is en de hefboomwerking zeer twijfelachtig, aangevuld met het aangepast wenslijstje van Vervoorts regering. Sinterklaas heeft in Brussel een PS-lidkaart gekregen.”
De partij verwacht in het najaar dan ook fiscale repercussies. “Dit is eigenlijk een verdere ontsporing van een budget dat al stevig uit de bocht dreigt te vliegen en waarin regeringsleden schamele koerscorrecties doen enkel om hun eigen prioriteiten veilig te stellen”, vervolgt Lootens-Stael. “Wij zijn dus heel benieuwd naar de begrotingscontrole in het najaar, want de schuldvooruitzichten voor het Brussels Hoofdstedelijk Gewest zijn niet rooskleurig. Bovendien is er nog de komende onderhandeling voor een verbetering van het verloningssysteem in de rusthuissector. En die is overigens broodnodig want er moet meer opgeleide handen aan het bed.”