Persberichten
zaterdag, 02 mei 2020

Vlaams Belang “gedegouteerd” over verkoop mondmaskers aan buitenland

Het Vlaams Belang haalt hard uit naar de regering van premier Sophie Wilmès (MR) na het nieuws over Belgische mondmaskers die ondanks de grote tekorten werden geleverd aan het buitenland. De partijleiding laat in een persmededeling weten “gedegouteerd” te zijn. Op sociale media had de rechtsnationalistische formatie het ook al over een “schande”. De partij wil dat alle vergunningen die nog niet zijn ingezet, onmiddellijk worden ingetrokken. “Het gigantisch binnenlands tekort aan de broodnodige mondmaskers valt ab-so-luut niet te rijmen met de bijna 300 exportvergunningen die werden verleend”, klinkt het.

Eerder vandaag pakte De Tijd uit met een exposé over het recente Belgische exportbeleid inzake mondmaskers, beschermingsbrillen en ander medisch materiaal bestemd voor niet EU-landen. Monaco deelde zo gratis mondmaskers uit aan haar bevolking met Belgische bestellingen. Opmerkelijk, want in de EU geldt sinds midden maart een exportverbod van ‘persoonlijke medische beschermingsmiddelen’. De Belgische staat deelde echter 300 uitzonderingsvergunningen uit.

Van Lommel: “Net nu onze rust- en ziekenhuizen al weken worstelen en mondmaskers in het openbaar vervoer verplicht worden, zit deze overheid doodleuk honderden exportvergunningen uit te delen”

“Dit is niet alleen onaanvaardbaar, maar simpelweg niet uit te leggen aan onze burgers”, reageert Kamerlid Reccino Van Lommel (Vlaams Belang) fel. “Ik ben gedegouteerd. Nadat onze rust- en ziekenhuizen al wekenlang worstelen met tekorten - die ook nog eens de schuld zijn van de onvoorbereide regering Wilmès -  en nadat de overheid verklaart om verplichte mondmaskers in te voeren in het kader van haar warrige exitstrategie, zit dezelfde overheid doodleuk honderden exportvergunningen uit te delen voor hetzelfde materiaal. Dit moet onmiddellijk stoppen en de vergunningen die nog niet uitgevoerd zijn, moeten zo snel mogelijk worden ingetrokken.”

Het Vlaams Belang diende hierover vandaag een vraag in bij de Kamer ten aanzien van Nathalie Muylle (CD&V), de minister van Economie. De eerstgenoemde partij wil zo onder meer te weten komen “om hoeveel beschermingsmateriaal het juist gaat”, of “de minister op de hoogte was en wie toestemming voor de vergunningen gaf”, en “waarom ondanks het tekort aan beschermingsmiddelen de exportvergunningen werden verleend”.