Persberichten
zaterdag, 21 sep 2024

Vlaams Belang-fractie nomineert Elon Musk voor Sacharovprijs

Foto: Shutterstock. Vlaams Belang Fractie nomineert Elon Musk voor Sacharovprijs

De Europese fractie Patriots for Europe, waartoe het Vlaams Belang behoort, nomineert Elon Musk voor de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken. “Zijn toewijding aan de vrijheid van meningsuiting, transparantie en de strijd tegen censuur maken hem de ideale kandidaat voor de vrijheidsprijs”, aldus Europees parlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang).

Elk jaar reikt het Europees Parlement de onderscheiding uit voor de bescherming van de rechten en fundamentele vrijheden van de mens, met name van de vrijheid van meningsuiting. Dit laatste maakt Elon Musk voor de Europese Patriotten-fractie de ideale kandidaat. Musk werd door zijn overname van het sociaal medium X (voorheen twitter) al snel een symbool van vrije meningsuiting. Dit mede door het garanderen van het vrije woord op X en het openbaren van inbreuken erop door het voormalige Twitter.

“De acties van Musk hebben een ware revolutie van het vrije woord ontketend”

Volgens Vandendriessche is het een sterk maar ook nodig signaal: “De vrijheid van meningsuiting staat steeds vaker onder druk. Met termen als ‘haatspraak’ willen ze de vrijheid van meningsuiting steeds verder inperken. Jarenlang werkten haast als alle sociale netwerken hier gretig aan mee met allerhande censuur van rechtse politieke stemmen als gevolg. De acties van Musk hebben een ware revolutie van het vrije woord ontketend, waardoor wij hem met onze derde grootste fractie nomineren voor de Sacharovprijs.”